Normalt sett vallfärdar tusentals människor till Gula industrihuset i Stallarholmen för den årliga Korv och brödfestivalen. Förra året blev det ingen korv alls efter att festligheterna ställts in i sista sekund på grund av pandemin. I år satsade arrangören Sörmlands Matkluster i stället på en runda med 30 producenter på ett 20-tal platser runtom i Sörmland.
På Stallarholmens brygghus samsades ölbryggarna med Megs foodtruck från Strängnäs och Hälleforsnäsbagarna Raba sweet.
Strängnäsbon Håkan Enlund, som besökte brygghuset tillsammans med sambon Anna, njöt av att omges av liv och rörelse.
– Hur lyckat som helst. Det är lite annorlunda när det är utspritt, men det är bättre än ingenting. Jag månar om det lokala, så jag är här både för att det är kul och för att stötta våra producenter, säger han och lastar in en kartong med bryggeriets läsk i bakluckan.
Sambon Annas uppgift för dagen var att köpa med sig lite god korv till sin gamla pappa.
– Jag har fått order om att det ska vara något lite spännande och annorlunda, ingen vanlig varmkorv, säger hon.
På menyn hos Megs stod korv från Eknäs gård. Emelie Pettersson hade fullt sjå med att hinna med alla beställningar och konstaterade att uppslutningen varit över förväntan.
– Det är fantastiskt. Jag tror att många har längtat efter det här och uppskattar att komma ut, säger hon.
Två som lät sig smaka av korven var Eknäs gårds ägare Maria och Örjan Gustafsson, som sköljde ner maten med en ölprovning.
– Jättetrevligt. Vi är här med barnbarnen och stödköper vår korv, säger Maria Gustafsson med glimten i ögat.
Ett 60-tal kilometer västerut ringlade sig kön ett hundratal meter längs den leriga grusvägen utanför gårdsbageriet Svart/Verkstan i Trantorp. På gården fanns även ett flertal andra producenter och foodtrucken Krogen som inte finns.
– Jag stod och köade i en och en halv timme för brödet. Senast fick jag åka hem tomhänt, men nu har jag handlat bröd för 600 kronor, säger Eskilstunabon Nicole Forsman, som mättade magen med en Wadköpingskorv på tunnbröd med stuvade champinjoner, kryddrostade rotfrukter, lingon och gremolata.
Korvgubbarna Ludwig Düring och Davide Lindqvist konstaterade nöjt att dagen varit lyckad.
– Vi har i princip haft kö hela dagen. Det har varit jättekul, säger Davide Lindqvist.