Den gångna fredagen var den sista skoldagen före Lucia och på flera skolor runtom i kommunen serverades dagen till ära risgrynsgröt till lunch. Men alla var inte nöjda med matvalet.
Efter att gröten tog slut på Mariefredsskolan blommade en intensiv diskussion upp på sociala medier. I den kritiserades inte bara att gröten inte räckte, utan även kvalitén på skolmaten och mängden vegetarisk mat på menyn.
"Min son köpte lunch på Ica precis som alla andra dagar", skriver en användare och påstår att det på skolan mestadels serveras vegetarisk mat. "De gånger det inte är det så äter han i matsalen. Det brukar vara en gång i veckan."
En annan skriver: "Ni pratar som om skolan serverar normala, allmänt bekanta maträtter av husmanskaraktär. Saken är den att besparingsivern numera har resulterat i hopkok ingen någonsin hört talas om, och verkligen inte motsvarar kraven man hade i den politiska ambitionen när avgiftsfri skolmat infördes."
Men i diskussionen återfanns även många positiva kommentarer. En användare skriver till exempel: "Eloge till dom som jobbar och sliter i skolkök."
Karin Lundell, kommunens måltidschef, kan förstå att matfrågan väcker så starka reaktioner.
– Jag tror att mat och måltider engagerar oavsett målgrupp. Mat är något som ligger människorna varmt om hjärtat. Det hör till ens privata sfär och är oerhört personligt.
Hon påpekar att maten aldrig tar helt slut på skolorna.
– Det är ingen som går hungrig från våra skolmatsaler. Det som kan hända, om man har otur, är att en rätt tar slut, säger Karin Lundell.
Eleverna har dessutom flera lunchalternativ varje dag.
– Vi har alltid minst två olika val. Oftast fler, när vi tar tillvara på rester från tidigare dagar, säger hon.
En av rätterna är alltid vegetarisk, den andra innehåller i de flesta fall kött eller fisk.
– En eller två dagar i veckan är det två olika vegetariska rätter, säger Karin Lundell.
Andelen växtbaserad mat i skolan ska öka, har kommunpolitikerna bestämt.
– Vi försöker få in mer och mer grön mat. Det är en av de viktigaste åtgärderna för att göra måltider mer hållbara. Vi vet också att eleverna måste vara nöjda, men det är inte nödvändigtvis den vegetariska maten som gör att barn känner sig osäkra.
När det gäller näringsintaget följer måltidsservice Livsmedelsverkets näringsrekommendationer.