Svårt att få tag på medicin till febriga barn

Läkemedelsbrist på den europeiska marknaden gör att flera lokala apotekshyllor ekar tomma på Alvedon och andra febernedsättande läkemedel för barn.

Galina Wotinseva, apotekschef på Doz apotek i Präntaren, upplever en förståelse från kunderna.

Galina Wotinseva, apotekschef på Doz apotek i Präntaren, upplever en förståelse från kunderna.

Foto: Albin Persson

Strängnäs2023-03-21 07:02

– Det är ju lite svårt när det gäller småbarn, det är inte alltid det går att byta från flytande till stolspiller till exempel, säger Galina Wotinseva, apotekschef på Doz apotek Präntaren.

Sedan årsskiftet har svenska apotek haft svårt att fylla hyllorna, både fysiska och digitala, med febernedsättande medicin som Alvedon till barn. Enligt Läkemedelsverket har det under vintern varit en kraftigt ökad efterfrågan som ihop med otillräcklig produktionskapacitet bidragit till en brist i hela Europa. 

– Det var ingen trevlig upplevelse när vi hade massor av kunder som kom och sökte efter produkter som var restnoterade, säger Lukas Nemecek, platschef på Apoteksgruppen i Mariefred.

Apoteken tar in medicinen så ofta det går, men leveranserna täcker bara behovet ett tag.

– Det hinner inte komma ikapp. Vi fick en stor leverans för två veckor sedan och den tog slut efter ungefär en vecka, så nu är det slut igen. Men leveranserna kommer då och då så vi forsätter försöka erbjuda den varan.

Vad kan du ge för tips till de vars barn har feber men medicinen är slut?

– För de minsta barnen så är stolpiller det enda medicin vi kan erbjuda som alternativ. För de barn som är över tre år finns även brustabletter som vi kan erbjuda, säger Lukas Nemecek.

undefined
"Det är inte alltid så lätt att ersätta en produkt med en annan när det kommer till de små barnen", konstaterar Lukas Nemecek, platschef på Apoteksgruppen i Mariefred.

Galina Wotinseva säger att företaget har försökt ta in alternativa märken från centralt håll för att täcka upp bristen.

– Det har inte varit lätt att få tag på så vi har försökt kompensera med andra märken. Det har inte fyllt behovet till hundra procent så det tar ganska snabbt slut ändå.

Vad har ni fått för reaktioner från era kunder?

– Folk är för det mesta ganska förståndiga och förstår att det inte beror på oss, säger Galina Wotinseva.

Lukas Nemecek önskar att Läkemedelsverket kunde agera lite snabbare och ge dispens på andra alternativ för att lösa problemet på kort sikt.

Inför nästa säsong hoppas han att Läkemedelsverket har dragit lärdomar av situationen så att bristen inte ska uppstå igen.

– Man kan behöva se över lagren hos leverantör innan nästa säsong så att det inte tar slut så snabbt. Det är en fråga om beredskap helt enkelt.

Kommer ni själva vara extra noggranna att fylla lagren inför nästa vinter?

– Vi kommer nog agera lite annorlunda för att vara mer beredda, men i grund och botten är ju frågan större än enskilda apotek, säger Lukas Nemecek.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!