Sverige donerar stridsvagnar till Ukraina

"Bra sikte, bra skydd, bra kanon och god framkomlighet." Stefan Karlsson på försvarsfordonsmuseet Arsenalen mellan Strängnäs och Härad är imponerad av de stridsvagnar, Leopard 2 kallade, som ska skickas från Sverige till Ukraina framöver.

Stefan Karlsson, Arsenalen, visar upp en äldre släkting till de stridsvagnar som Sverige ska skicka till Ukraina.

Stefan Karlsson, Arsenalen, visar upp en äldre släkting till de stridsvagnar som Sverige ska skicka till Ukraina.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2023-03-13 04:45

Den 24 februari kom nyheten att regeringen beslutat om att på nytt bistå Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det är fler nationer som gör samma sak och sänder stridsvagnar av den här typen, berättar Stefan Karlsson.

Han är något av en expert på området genom sin långa erfarenhet (20 år) av att utbilda militärer på P10 att hantera stridsfordon av denna kaliber.

– Jag gick en utbildning i Tyskland på 1990-talet, sammanlagt tillbringade jag ett halvår där.

När kom Leopard 2 in i bilden?

– För min del 1989. Jag bekantade mig med Stridsvagn 122, som är vår variant av Leopard 2, på försöksavdelningen i Skövde. Det var innan Sverige hade beslutat om att köpa in modellen. Vagnarna började tillverkas tidigare än så i Tyskland där en av de två fabrikerna fortfarande används.

Är Leopard 2 en av de bästa i världen?

– Många tycker det. Den ger bra skydd, har en bra kanon, ett bra sikte och tar sig fram lätt i terrängen. Så en av de bästa är den helt klart, även om den kan få problem i mjuk terräng.

Försvarsmakten skriver att Leopard 2 är kapabel till att bekämpa mål på 4 000 meters avstånd.

Det närmaste den modellen man kommer hos Arsenalen är en föregångare från 1970-talet som står på museets parkering.

– När det gäller Leopard 2, eller Stridsvagn 122, finns det cirka 120 exemplar i Sverige, från Boden i norr till Revinge i söder. Var de som ska skickas till Ukraina finns vet jag inte, säger Stefan Karlsson.

undefined
Stefan Karlsson framför en rysktillverkad stridsvagn på Arsenalen.

Hur kommer fordonen till östra Europa?

– Det beror på var deras personal ska utbildas, något som tar en månad. Kanske blir det här i Sverige, någonstans på kontinenten eller på deras hemmaplan. Möjligt är att transporterna sker med hjälp av tåg. Det riskfyllda är sista biten.

Besättningen i varje stridsvagn, som är nio meter lång och väger 62 ton, består av fyra personer inklusive befälhavaren och vagnchefen.

– Det finns en gräns för hur länge man orkar vara instängd. Jag var det i 24 timmar ett tillfälle. Det är svårt att sova, du sitter obekvämt, sina behov får man uträtta i en dunk. Till slut blir det som influensavärk i kroppen.

Mat och dryck?

– Man är mindre hungrig eftersom man inte gör av med så mycket energi, utan du blir mer sugen på godis och vatten.

Stefan Karlsson uppskattar det till att en stridsvagn kan åka 60–70 mil i sträck på en tank, som består av 1 000 liter diesel.

Är det ett bra beslut att skicka stridsvagnar österut nu?

– För Ukrainas skull, ja. Och det kan vara bra för västvärlden. Vad har vi för alternativ? Fronten kan flytta sig, om Ryssland tar sikte på andra kringliggande länder.

undefined
Stefan Karlsson, Arsenalen: "I fjol hade vi ett rekordår med 31 000 besökare."

Hur har kriget påverkat Arsenalens verksamhet?

– Det har säkert bidragit till att vi i fjol hade ett rekordår med 31 000 besökare, mer än vad vi förväntat oss. Resultatet har även påverkats av att pandemin började ge med sig och att vi haft stridsvagnen Kungstigern på plats. Ett minus för oss är att dörren till Ryssland stängts. Det går inte längre att prata med ryssarna.

– Så klart är det tragiskt att vissa händelser gör att intresset för vår verksamhet ökar. Men vi har en roll att fylla, Arsenalen är en plats dit man kan komma med sina barn och prata om krig.

Dragplåstret Kungstigern anlände från Nederländerna för ungefär ett år sedan, strax efter det att Rysslands startat sitt anfallskrig.

– Den lämnar oss efter påsk, säger Stefan Karlsson.

Fakta/Stridsvagn 122

Detta är den svenska versionen av Leopard 2. 

Stridsvagn 122 har ett torn som kan vridas 360 grader och som riktas elektriskt. Besättningen består av fyra personer: En förare i förarutrymmet i chassit, samt en vagnchef, en skytt och en laddare uppe i tornet.

Vagnen är beväpnad med en 12-centimeters kanon, två 7,62-millimeters kulsprutor och ett rökkastarbatteri.

Källa: Forsvarsmakten.se

Karta: Arsenalen, Sveriges försvarsfordonsmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!