Mayya Larsson flyttade till Strängnäs från Ryssland för nio år sedan. Hennes och Peter Normans vägar korsades i fängelset.
Peter Norman är en av kökscheferna på Bistro Bondängen där Mayya Larsson sommarjobbade 2019.
– Jag har arbetat med livsmedel i mitt hemland och gått utbildning i Stockholm, berättar hon.
Nu presenterar Mayya Larsson och Peter Norman ett nytt koncept där man lägger stor vikt vid att tillreda hälsosamma, växtbaserade rätter och konditorivaror. Till exempel kommer vitt socker och vanlig läsk inte i fråga.
– Vi är inte ute efter att konkurrera med andra kaféer i Strängnäs, betonar Peter Norman.
Han kommer att fortsätta sitt vanliga arbete medan Mayya Larsson tar plats på Multeum permanent.
– Målet är att företaget på sikt kan bära en person, men aldrig två. Jag är hjärnan och Mayya hjärtat i verksamheten, säger Norman.
Buddha bowl serverar till exempel soppa med nybakat bröd, smörgåsar och sallader.
– Det finns plats för 40 gäster inomhus och 18 utomhus. Vi ska ha en uteservering med utsikt mot Mälaren, berättar Norman.
Kaféet har initialt, om inte coronapandemin vill annorlunda, öppet tisdag–lördag dagtid.
– Sedan är tanken att det alltid är bemannat när vi har våra fasta program. Vi hoppas att Budda bowl kan locka nya målgrupper som i sin tur tar del av vårt kulturutbud, säger Anders Lorentz Pantzar, chef för scen- och kulturproduktion.