Populär premiär för tantparkour i Strängnäs

Det är sex grader kallt, blåser och snöar på tvären men uppslutningen är stor när det är premiär för tantparkour i lekparken i Västerviken. "Jag får berätta för mitt barnbarn att farmor har varit och lekt här", säger Maj Sandberg.

Hannele Sjö, initiativtagare till tantparkouren i Strängnäs, klättrar på den stora lekställningen i lekparken i Västerviken.

Hannele Sjö, initiativtagare till tantparkouren i Strängnäs, klättrar på den stora lekställningen i lekparken i Västerviken.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-01-05 17:00

På tisdagskvällen är det folktomt i centrala Strängnäs förutom i den stora lekparken i Västerviken. Men det är inte barn som leker utan ett gäng kvinnor som åker pulka, rutschkana och klättrar i klätterställningen. De balanserar på sandlådans kant och testar hinderbanan. 

Den som behöver en hand att hålla i för att hålla balansen får det snabbt. Leendena är stora och skratten många när kvinnorna springer runt och upptäcker allt man kan göra.

– Som agility för folk, säger Maj Sandberg om övningarna i lekparken.

Hon åker bland annat pulka nedför den lilla kulle som finns i parken.

– Jag får berätta för mitt barnbarn att farmor har varit och lekt här, säger Maj Sandberg.

En annan deltagare, Anna Nordin, tycker att det är kul att få göra saker tillsammans och att vara ute.

– Jag har hundar som har gått på dog-parkour, nu är det min tur, säger Anna Nordin.

För det är parkour som kvinnorna testar, eller rättare sagt tantparkour. Ordet är ett av nyorden 2023 och står enligt Institutet för språk och folkminnen för "lättare fysisk träning för äldre där föremål i utemiljön används exempelvis som hinder att klättra över".

Runt om i landet har tantparkouren slagit igenom på kort tid. Nu har Hannele Sjö tagit initiativ till att starta en grupp i Strängnäs som träffas på tisdagskvällar. Hon berättar att hon vill öva balans och på att hoppa för att bibehålla och öva upp smidighet.

– Jag är i 70-årsåldern. Jag vågar knappt hoppa över en bäck för att hämta en golfboll. Här på parkouren kan jag testa hopp och göra övningarna större och större. När vi gör nya saker då bildas nya synapser i hjärnan. Vi behöver utmana oss för att bilda nya synapser, säger Hannele Sjö.

Synaps är ett kontaktställe där en nervimpuls överförs från en nervcell till en annan cell.

– Att öva kroppsbalans är jätteviktigt för att förhindra kroppsolyckor, säger Maud Gustafsson, en av deltagarna.

Tantparkouren är för alla men under den gångna tisdagskvällen lockade den endast kvinnor.

– Det finns ingen nedre eller övre åldersgräns. Att definiera tant är jättesvårt. Jag känner mig inte som en tant, säger Hannele Sjö.

– Jag känner mig inte som en tant men jag förstår att jag är det. Namnet för sporten är tantparkour, säger Maud Gustafsson.

Karta: Västervikens lekpark
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!