Baktävling ska sätta Strängnäs på kartan

Som en del i 500-års resan presenterar Strängnäs kommun en baktävling med målet att ta fram ett unikt och lokalt bakverk som ska representera kommunen. Vinnaren får äran att leverera sitt bakverk till kungaparet.

Maria Printz projektleder baktävlingen och berättar att det redan finns intresse hos flera av de inbjudna att delta.

Maria Printz projektleder baktävlingen och berättar att det redan finns intresse hos flera av de inbjudna att delta.

Foto: Ida Lithell

Strängnäs2023-01-26 07:45

– Den stora frågan är om de tävlande lyckas skapa något nytt. Det blir väldigt spännande att se, säger Maria Printz, kock och projektledare för bakverkstävlingen.

Ambitionen för tävlingen är att hitta ett bakverk som speglar Strängnäs som plats och både nutid och dåtid.

På den inbjudan som skickats ut till deltagarna står det att vinnarverket i framtiden ska "vara lika självklart som till exempel spettekakan i Skåne eller kavringen i Mellby".

– Det är alltid svårt att göra något som ska hålla över tid. Det kanske är det svåraste man kan försöka sig på.

– Sedan kan man baka något som är idémässigt klurigt men som inte nödvändigtvis behöver vara det mest tekniskt utmanande. Det kan ju till och med vara en fördel när många säkert kommer att vilja baka det här bakverket i framtiden.

undefined
Tävlingens vinnare kommer att få äran att servera vinnarbakverket till kungen och drottningen.

Totalt är det 30 personer som bjudits in att delta i tävlingen – samtliga professionella bagare och matlagare.

– Vi har valt att inte låta hemmabakare anmäla sig då det här bakverket har möjligheten att bli en ätbar souvenir. Syftet är att det här bakverket ska kunna ätas på kaféer, bagerier och restauranger.

Såväl deltagare som övriga kommuninvånare kommer att ha möjlighet att hämta inspiration från ett föredrag om historisk mat och matvanor som hålls av Emma Maltin, doktorand i arkeologi vid Stockholms universitet. Allmänheten har möjlighet att höra detta den 14 mars.

undefined
En annan medlem av det svenska kungahuset med ett typiskt skånskt bakverk – spettekaka. Förhoppningen är att det vinnande bakverket ska bli kommunens motsvarighet till det skånska verket.

I tävlingens jury sitter bland annat Elisabeth Johansson och Johan Sörberg, båda kända från juryn i tv-programmet Hela Sverige bakar.

– De kommer att hjälpa de tävlande med coachning om vad som kommer att vara viktigt att tänka på. Oavsett om man vinner eller bara tar fram ett bidrag så tror jag att man kommer att få med sig mycket bra grejer hem till sina verksamheter, säger Maria Printz.

Resterande medlemmar av juryn är Maria Printz själv och tidningens nyhetschef Ida Lithell.

– Jag hoppas att det här är en jury som kan täcka in många olika sidor av den här utmaningen, såväl tekniska, gastronomiska och estetiska sidor som mer affärsmässiga, fortsätter Maria Printz.

Utöver prestigen i att låta kungen och drottningen smaka av ens bakverk får vinnaren även 10 000 kronor i prispeng.

De tävlande har fram till 3 april på sig att skicka in sina bidrag. Vinnaren utses 6 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!