Fröken Maräng
Traditionell semla, med mandelmassa och vispgrädde. Finns även som variant med salta mandlar.
Pris: 48 kronor
Betyg: 3
Omdöme: Tjusig semla med locket skuret på snedden och vackert spritsad grädde. God bulle med härlig tyngd och bra kardemummasmak och lite sälta. Men – flera i panelen tycker att det är "något med grädden" – är den möjligen smaksatt med vanilj?
– Den har sprutgräddskänsla, tycker en.
Övrigt: Panelen smakar även på Fröken Marängs variant med salta mandlar och ett runt lock, som generellt får högre betyg, både avseende smak och utseende.
Bageri speceri, Strängnäs och Stallarholmen
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa.
Pris: 57 kronor
Betyg: 3
Omdöme: Ståtlig semla med höjd och ett trekantigt lock och snyggt spritsad grädde. Såg dock lite blek och glåmig ut, tyckte någon. Bullen jättegod med bra drag på kardemummasmaken och mycket söt, men god mandelmassa med lagom crunch. Grädden utan smak av tillsatser är ett plus.
Övrigt: Testets dyraste semla.
Grassagården
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa. Finns i varianter med dajmchokladkräm och vaniljkräm.
Pris: 48 kronor
Betyg: 3
Omdöme: Färgstark semla med klippt, trekantigt lock som toppats med flagad mandel. Generöst med mandelmassa, som innehåller rostad mandel. Otroligt bra kardemummasmak, bullen får överlag högt betyg. Hantverkskänsla över semlan, som passar bäst för dem som verkligen älskar mandelmassa eftersom den tar över lite för mycket.
Övrigt: Görs på beställning direkt i öppet kök medan kunden ser på.
Panelen testar även Grassagårdens semla med dajm-chokladfyllning, omdömet är att detta är en semla för den gillar chokladpudding i stället för semla.
Circle K
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa.
Pris: 29 kronor, 50 kronor för 2-pack
Betyg: 1
Omdöme: Blek och torr, ser lite ut som en hamburgare. Mandelmassan är som en smet som har en sandig konsistens och en bismak av bittermandel. Bullen är godare än den ser ut, tycker en i panelen.
– Grädden är det bästa med semlan men den är inte bra den heller säger en person.
Övrigt: Testets billigaste semla.
Café Prinsen
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa. Finns även en variant med mandelmassan blandad i grädden.
Pris: 35 kronor
Betyg: 2
Omdöme: Klassisk semla med spritsad grädde och runt lock pudrat med rikligt med florsocker. Bullen är god och grädden smakar som den ska. Men mandelmassan i Prinsens semla är en vattendelare i panelen. Några tycker att den har en syntetisk bismak medan en tycker att den är en av testets bästa.
Ohlssons hembageri, Stallarholmen
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa.
Pris: 55 kronor
Betyg: 3
Omdöme: Stor och fluffig med tjockt, runt lock täckt av florsocker. Grädden är något grynig och porös till konsistensen, men smakar bra. Bullen får högt betyg, den är fluffig och tung på en gång. Mandelmassan delar dock panelen i två läger. Flera tycker att den är oätlig med en syntetisk bismak. En tycker att den är god.
– Om man skulle ge ett råd till bagaren är det att byta leverantör av mandelmassa till nästa år, då är man hemma! säger en deltagare.
Café Blå katten, Mariefred
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa.
Pris: 40 kronor
Betyg: 2
Omdöme: Snygg med klassiskt utseende med runt lock och skön tyngd i bullen, som panelen enas om är riktigt, riktigt god. Mandelmassan smakar helt enkelt mandelmassa – utan krusiduller, vilket en i panelen gillar. Grädden är dock smaksatt med vaniljsocker, vilket drar ner betyget.
Lotta på Tårtmakargatan
Traditionell semla med vispgrädde och mandelmassa.
Pris: 40 kronor
Betyg: 4
Omdöme: Fin semla med höjd och klassiskt utseende med runt lock och spritsad grädde som är hårt vispad och lite smörig. Rejält tilltagen semla med som är gjord med omsorg. Bullen är jättegod med tydlig kardemummasmak och lite sälta. Mandelmassan är lagom söt och lite knaprig och tycks smaksatt med kardemumma? Extra plus för att den levereras i en smart kartong som det är lätt att lyfta semlan ur.
Övrigt: Håller extra öppet under Fettisdagen från 06.00-18.00