Det började för lite mer än tio år sedan. En kruka blev två, ett första spadtag följdes av flera.
Nu breder Tetyana Barabanovas prunkande oas ut sig framför hennes lägenhet på bottenplan på Finningevägen, delvis framför två grannars balkonger och en bit upp på fasaden, där en murgröna klättrar.
Hon är sjukskriven sedan många år, så tid till odling finns, även om orken och ekonomin tryter ibland.
– Under åren har jag planterat nytt efter hand och alltid köpt två perenner, en till varje sida. De förökar sig så på våren brukar jag dela plantor och ge till andra. Människor kommer ofta förbi och stannar till, så kan vi sitta och prata och dricka kaffe.
Häromdagen stannade även HSB:s fastighetsförvaltare till, berättar Tetyana Barabanova.
– Han började diskutera om blommorna framför grannarnas balkonger. De ska bort, sa han. Men jag har alltid frågat dem om det är okej, även så snart det flyttat in nya människor. Alla berörda har varit glada.
Hon är medveten om att murgrönan det senaste året, då hon varit extra sjuk, växt sig alltför hög.
– Den brukar jag hålla ner men just nu kan jag inte klättra. Jag har bett grannen ovanför om ursäkt och erbjudit att låna ut mina redskap. Men blommorna – titta, säger hon och sveper med armen mot den ganska avskalade gårdsmiljö vi står i.
– Mina rabatter är som en liten oas i ett getto. Nästan alla är förälskade i dem. Och jag gör inte det här bara för min skull, utan för allas. Om jag vann en miljon kronor skulle jag plantera hela gården om jag fick, säger Tetyana Barabanova.
Barnen i området lockas också av blommorna, säger hon.
– De ser ju inte så mycket sådant här på de här gårdarna. Här kan de få lära sig lite om olika växter och hjälpa till att vattna. Det tycker de om.
Tetyana Barabanova har bott i Finninge i 15 år. Hon säger att hon tycker att området är torftigt, men att hon trivs tack vare trevliga grannar, sina två katter – och rabatterna.
– Växterna är min sjukgymnastik och min psykoterapi. Det är bra för själen, det ger frisk luft och jag kan ta en ansträngning i taget. Så ger de umgänge, glädje och skönhet.
När hon häromdagen skrev i en Facebookgrupp att blommorna ska bort reagerade många.
En närboende skriver: "Det är jättefina blomsterrabatter och krukor utanför en kal, tråkig gräsmatta på ett ännu tråkigare och tristare bostadsområde som vi annars bara hör tråkiga saker om. Blomsterrabatterna har skötts exemplariskt i alla år och glatt oss andra som bor i området. Vi behöver lite vackert omkring oss i gettot."
Andra skriver: "Går ofta förbi med hunden och beundrar de fina blommorna", "Jag bor mittemot o tycker bara det ser trevligt ut" och "Jag bor inte där, men har gått förbi många gånger. Du har så fint där."
När tidningen söker HSB:s fastighetsförvaltare hänvisas vi till Jon Leo Rikhardsson, vd på HSB Sörmland:
– Vår förvaltare har haft dialog med berörd hyresgäst och förklarat att hon inte får ha så stora planteringar och att de måste minskas.
Vad som kan få stå kvar av Tetyana Barabanovas rabatt vill vd:n inte specificera:
– Eftersom vi i grunden tycker att det är positivt att våra hyresgäster pysslar med blommor och andra växter runt sina uteplatser, då finns det ingen exakt gräns. Vi söker alltid dialog i dessa frågor och för det mesta kan vi hitta varandra i den dialogen.