48-åringen är nu inne på sin andra termin och basar över ett kollegium och cirka 500 elever.
– Jag tycker att stämningen är god och att det finns en stolthet bland både lärare och elever. Om två år fyller skolan 400 år, vilket innebär att vi är landets näst äldsta gymnasieskola, och planeringen är påbörjad.
Mikael Källarsson har arbetat som lärare och sedan rektor i Malmö och Eskilstuna.
– I Eskilstuna har jag bott större delen av mitt liv. Det blev tio år i Skåne och en kort sväng till Stockholm under studietiden. Men i huvudsak pendlade jag till huvudstaden.
Dessförinnan var planen att läsa till civilingenjör efter tre år på Rinmangymnasiet.
Men på ett tidigt stadium tänkte han om för att i stället skaffa sig en lärarexamen i sina två favoritämnen – matte och bild ("jag gick på Konstfack").
Det senare var säkert en tillgång när han pandemiåret 2020 tillträdde rektorstjänsten på nybildade Kulturskolan i Eskilstuna: "Det känns fantastiskt roligt att ha fått förtroendet att som kulturskola vara med och utveckla musikskolan till en kulturskola", sa han då.
Knappt fyra år senare:
– Kulturskolan erbjuder en fantastisk verksamhet som betyder mycket för många, och det är nödvändigt att den finns. Planen var att jag skulle vara med om uppstarten, men jag längtade tillbaka till gymnasieskolan och de utmaningar som finns där.
Varför Thomasgymnasiet?
– Efter sammanlagt tio år i Eskilstuna var det dags att prova på en ny kommun. Jag fick se att den här tjänsten var ledig och sökte den. Det är ett bra ställe att jobba på, och passar mitt kompetensområde.
Hur ofta rör du dig ute bland eleverna?
– Jag försöker att ta en sväng varje dag och kolla hur det ser ut i verksamheten. Men ibland hinns det inte med på grund av alla möten. Vissa dagar äter jag lunch vid skrivbordet, men det händer också att jag går till matsalen.
Kan du namnen på alla om går här?
– Nej, en del men långt ifrån alla. Bäst koll har jag på de elever som jag har direkt ansvar för, de som går på det anpassade gymnasiet och de som går på den verksamhet som heter Aspen.
– Thomasgymnasiet är en stabil skola med stor bredd. Det finns många typer av elever med olika förutsättningar. Integration och elever som har behov av särskilt stöd är något som jag tycker är kul att arbeta med, jag har en del erfarenhet på området.
Skolan är dock ändå överblickbar, enligt dess högste ledare.
– Det finns sju program, högst söktryck råder på el och energi.
Är du aldrig sugen på att gå in och undervisa?
– Jag skulle säkert kunna ta hand om några lektioner, men det är inget jag funderat på.
Någon markant skillnad mellan Kulturskolan och gymnasiet?
– Tempot är högre och eleverna är här varje dag, men inte frivilligt. Många människor ska fungera på samma plats, konflikter måste lösas.
Under sin första termin på skolan tvingades Mikael Källarsson fatta beslut om flera disciplinära åtgärder.
– Elever har stängts av i en vecka. Vi har haft ett par fall och det känns ganska mycket.
Orsaker?
– Bråk, skadegörelse eller studiesituationer. I regel har det gått ganska långt innan jag som rektor kopplas in på fallen. Det är några steg emellan. Avstängningar måste vi ta till för att kunna reda ut problemen, vi behöver lugn och ro då.
Hur var dina gymnasiebetyg?
– Hyggliga. Min far var lärare och jag hade lätt för mig i skolan. Matte och NO-ämnen tilltalade mig mest.