Plötsligt har det gamla tingshuset fått liv igen

Det gamla tingshuset har fyllts av kommunala tjänstepersoner och tingssalen har fått liv igen genom företagsfrukostar och fikapauser. "Det är kul att det lever upp", säger näringslivschef Emma Hjelm som stormtrivs i de tillfälliga lokalerna.

Näringslivskontoret har fått tillfälliga lokaler i det gamla tingshuset. Christoffer Zander, lokalstrateg, Emma Hjelm, näringslivschef, Joakim Swärd, etableringsansvarig.

Näringslivskontoret har fått tillfälliga lokaler i det gamla tingshuset. Christoffer Zander, lokalstrateg, Emma Hjelm, näringslivschef, Joakim Swärd, etableringsansvarig.

Foto: Sofie Axelzon

Strängnäs2024-07-11 09:01

Nyheten i korthet

  • Det gamla tingshuset på Gyllenhjelmstorget har blivit en tillfällig arbetsplats för fyra kommunala enheter medan ombyggnationen av kommunhuset pågår.
  • Den gamla tingssalen används nu för möten, företagsfrukostar och fikapauser och har blivit en samlingspunkt för kommunens tjänstepersoner och politiker.
  • Fastighetsägaren, Hamre Hus AB, hyr ut fastigheten till kommunen för 1,5 år och vad som händer sedan med fastigheten är oklart.

I väntan på att första etappen av ombyggnationen av kommunhuset blir färdig nästa höst har fyra kommunala enheter sin hemvist i det gamla tingshuset på Gyllenhjelmstorget. Näringslivskontoret är en av dem och tidningen fick komma på besök och se den gamla byggnaden från början av förra seklet inifrån. 

undefined
Det gamla skranket finns kvar, och nuvarande ägaren Elisabet Bodén har rensat bort masonit från väggarna och tagit fram gamla ytskikt. Möblerna är från kommunhuset.

– Folk som kommer hit minns att de varit här när det var rättssal, kanske hade man åkt för fort med moppen, säger Joakim Swärd, etableringsansvarig. 

För närvarande är det ett fyrtiotal personer som huserar här och det mesta är inrett med återbrukade saker från kommunhuset. 

– Soffgruppen är från socialkontoret, det långa bordet från receptionen och ståborden är från oss, säger näringslivschef Emma Hjelm och gör en svepande gest över det rymliga rummet där "skranket" från förr finns kvar och takhöjden är imponerande. 

undefined
Joakim Swärd, etableringsansvarig, Christoffer Zander, lokalstrateg, och Emma Hjelm, näringslivschef, trivs väldigt bra i de tillfälliga lokalerna.

Här samlas många av de tjänstepersoner och politiker som har sin tillfälliga arbetsplats i huset. Men här arrangeras också frukostmöten för kommunens företagare. 

– Det är en bra samlingspunkt där saker enkelt kan avhandlas över en fika, säger Emma Hjelm och visar också en av de två glasburar som flyttats hit för att fungera som ljudisolerade telefonrum för den som behöver vara ifred. I övrigt är det mestadels öppna landskap, uppblandat med mötesrum. Även namnen på möteslokalerna är återbrukade, för att bokningssystemet ska kunna fortsätta att fungera. 

– Det är ett bra hus att vara i, och ligger ju i hjärtat av stan, säger Joakim Swärd. 

undefined
Näringslivskontoret har fått tillfälliga lokaler i det gamla tingshuset. Christoffer Zander, lokalstrateg, Emma Hjelm, näringslivschef, Joakim Swärd, etableringsansvarig.

Kommunen har valt att låta de enheter som har mottagande verksamheter sitta kvar i kommunhuset även under byggtiden, resten har fått flytta ut till olika lokaler runtom i stan. 

– Det är ett jäkla pussel, men har funkat bra så här långt, säger Christoffer Zander, lokalstrateg och projektansvarig, och berättar att man nu inväntar startbesked för etapp 1 av ombyggnationen. 

Kommunhuset byggdes 1994 för 200 personer, nu sitter 280 personer där. Det nya huset ska rymma 400 personer. 

– Man jobbar annorlunda idag mot för trettio år sedan och det kommer att bli många olika typer av rum, säger Christoffer Zander. 

undefined
Emma Hjelm och Christoffer Zander visar en av de ljudisolerade glasburar som de tagit med till tingshuset för att telefonsamtal ska kunna föras ifred. "Vi jobbar annars i öppna landskap", säger Emma Hjelm.

Tingshuset var just tingshus till 1995 då dåvarande Lotteriinspektionen flyttade in. I samband med detta såldes fastigheten av Vasakronan till det lokala fastighetsbolaget Hamre Hus AB, där Elisabet Bodén är vd. 

– Visst rår jag om ett fint hus. Det var nog inte så roligt att stå åtalad och känna sig liten inför skranket, men det är en fantastisk byggnad och ligger så fint, säger Elisabet Bodén som vurmar för historiska byggnader och också har tagit fram vackra gamla väggar och smidesgaller som tidigare varit gömda bakom masonitskivor. 

undefined
Näringslivskontoret har fått tillfälliga lokaler i det gamla tingshuset som byggdes i början av förra seklet.

Hon berättar också att de gamla häktescellerna i källaren finns bevarade men att det under Lotteriinspektionens tid i huset var en helt annan verksamhet just där: 

– Man hade en spelhåla med roulettebord där nere. Men bara i utbildningssyfte, säger fastighetsägaren. 

Just den delen hyrs inte ut till kommunen, som har kontrakt på resten av fastigheten för 1,5 år. Vad som händer sedan är inte klart, men Elisabet Bodén har en personlig drömhyresgäst: 

– Det är inte svårt att hyra ut, det är attraktiva lokaler men det skulle vara fint att ha en turistbyrå och utställningar där.

undefined
Så här kan det se ut när Emma Hjelm, näringslivschef och Christoffer Zander, lokalstrateg, arbetar i sitt öppna landskap. "Man får tänka sig för så att man inte ropar rakt ut och stör andra", säger Emma Hjelm.
undefined
För närvarande har ett fyrtiotal kommunala tjänstepersoner sin hemvist i det gamla tingshuset.
undefined
Näringslivskontoret har fått tillfälliga lokaler i det gamla tingshuset som består av såväl öppna kontorslandskap som mötesrum.
Karta: Strängnäs Tingshuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!