Kvinnor under 30 frontar "nya" kvinnojouren

"Målet är att nå ut till så många som möjligt av Strängnäs barn och unga med stöd och insatser." Det berättar Elsa Sköldberg, nytillträdd ordförande för kvinno- och tjejjouren Måna.

Cristin Möllberg, Elsa Sköldberg och Josefin Kahlbom, representerar kvinno- och tjejjouren Måna i Strängnäs med högkvarter på Nicandergatan. På bilden saknas Jonna Linder från styrelsen och Malin Fällborg som arbetar ihop med Cristin Möllberg på kontoret.

Cristin Möllberg, Elsa Sköldberg och Josefin Kahlbom, representerar kvinno- och tjejjouren Måna i Strängnäs med högkvarter på Nicandergatan. På bilden saknas Jonna Linder från styrelsen och Malin Fällborg som arbetar ihop med Cristin Möllberg på kontoret.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2023-03-30 12:02

Strängnäs kvinno- och tjejjour Måna växer. Nyligen tillsattes en styrelse som nu leder arbetet med att stötta flickor och unga kvinnor som utsätts för trakasserier och övergrepp. 

Alla i Månas styrelse är själva unga kvinnor: Elsa Sköldberg är 27 år, Josefin Kahlbom är 21 och Jonna Linder 29 år. Cristin Möllberg, verksamhetsutvecklaren som rekryterades våren 2022, är också 29 år. 

Hon berättar att de är ute på skolorna två–tre dagar i veckan för förebyggande arbete. Där träffar jouren elever från fyran och upp till sista gymnasieåret. 

– När jag pratar med de allra yngsta är sociala medier i fokus, men redan i årskurs sex tar jag upp sex, samtycke och våld, säger Cristin Möllberg.

Hur många gånger träffar du respektive klass?

– Målet är att hinna med tre besök på ett år. 

Tjejerna i styrelsen har sina egna jobb eller studier som fyller dagarna. Josefin Kahlbom läser till socionom på Södertörns högskola. Hon engagerade sig i jouren för att hon brinner för barn- och kvinnofrågor.

– Jag nappade när Måna sökte nya volontärer. Den information som eleverna i våra skolor får nu hade jag gärna tagit emot när jag var i den åldern.

undefined
Josefin Kahlbom, Elsa Sköldberg och Cristin Möllberg samlade i kvinno- och tjejjouren Månas lokaler.

– Min syster är engagerad i en motsvarighet till oss i Gävle, säger Elsa Sköldberg, som annars är skolkurator.

Kvinno- och tjejjouren Måna sorterar under riksförbundet Unizon och ingår i deras chattsystem.

– Vår chatt är bemannad varje torsdag och söndag. Vi sitter alltid två personer här tillsammans, det känns bra att kunna bolla saker. Totalt är vi 13 volontärer i olika åldrar, säger Josefin Kahlbom.

Vad är tuffast?

– När vi får samtal eller meddelanden om våld och sex, jag finns här på dagarna och tar emot stödsökande, svarar Cristin Möllberg som stöttas på kontoret av Malin Fällborg (deltid).

– Vår verksamhet är oerhört viktig, som ett komplement till befintliga verksamheter, säger Elsa Sköldberg.

De akuta fallen, stödsökanden, hjälper jouren att kontakta polis och socialtjänst. Jouren kan också göra en orosanmälan.

– Vi får höra talas om våld från föräldrar eller att mamma och pappa bråkar, den yngsta som skrivit till oss var bara åtta år, berättar Cristin Möllberg.

Elsa Sköldberg säger att ambitionen är att göra jouren mer tillgänglig för ungdomar som behöver stöd.

– Vi märker redan av fler fall nu än när vi började i fjol, säger hon.

undefined
Cristin Möllberg, verksamhetsutvecklare, Elsa Sköldberg, ordförande, och Josefin Kahlbom, ledamot tillika volontär, i kvinno- och tjejjouren Måna.
Kvinno- och tjejjouren

Jouren är en ideell, partipolitiskt och religiöst fristående verksamhet som startade 2022 ur Kvinnojouren Måna. 

Med kommunala och statliga medel samt volontärers arbete drivs verksamheten utan vinstintresse.

Den arbetar förebyggande främst på skolor. 

Man arbetar under tystnadslöfte och den stödsökande kan alltid vara anonym. 

Jouren erbjuder samtalsstöd fysiskt, på telefon eller via chatten som är öppen varje torsdag (20–22) och söndag (15–17) för våldsutsatta kvinnor och tjejer.

Källa: Måna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!