Maria Ehrnfelt (M) avgår från sin post som ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– Jag kommer till årsskiftet att lämna mitt uppdrag. Det här har inte varit ett lätt beslut utan jag har funderat på det i flera månader. Det har varit fyra ganska tuffa år, men min tid som ordförande har varit fantastisk och omvälvande, säger Maria Ehrnfelt.
Hon uppger att hon framöver vill kunna fokusera på sin utbildning på polishögskolan.
Moderaterna har under din tid som ordförande drivit igenom stora förändringar och bland annat lagt ner flera skolor. Samtidigt har skolresultaten inte avsevärt förbättras. Känner du dig nöjd?
– Jag känner mig nöjd med det vi har åstadkommit. När vi tog beslutet började vi även beta av utmaningarna där strukturen i kommunen har varit ett hinder. Vi har hanterat de nödvändiga frågorna. Jag ser det som att vi har haft några år för att frigöra resurser och skapa förutsättningar för arbetet framåt, säger Maria Ehrnfelt.
Finns det någonting som du ångrar under din tid som ordförande?
– Nej, det skulle jag inte säga.
Avgången för med sig en personalrockad inom partiet. Efter årsskiftet tar nuvarande gruppledaren Kenneth Larsson (M) över ordförandeskapet i barn- och utbildningsnämnden. Samtidigt lämnar han gruppledarposten i Moderaterna till Maria Ehrnfelt. Det beslutade partiet under ett möte på torsdagskvällen.
Kan man tolka det här som att nämndordföranden blir petad och att gruppchefen kliver in i stället?
– På intet sätt, svarar Kenneth Larsson.
Finns det diskussioner inom partiet kring hur nämnden har arbetat de senaste åren?
– Nej, det vill jag inte påstå. En sund diskussion pågår ständigt, men grunden för våra ställningstaganden har kommit ur nämndens gemensamma arbete, säger Kenneth Larsson.
Kenneth Larsson tycker att nämndordförandeskapet för med sig ett stort ansvar.
– Barn och utbildning är ett av kommunens största ansvarsområden och en av dess tyngsta nämnder. Jag tar mig an det med största ödmjukhet, säger Kenneth Larsson.
Han fortsätter:
– Det är inte den lättaste nämnden att ta över. Tillsammans med socialnämnden får barn och utbildning mest fokus från allmänhetens sida – med all rätta.
Skolan i Strängnäs har under de senaste åren fått upprepad kritik för sin dåliga måluppfyllelse. Läsåret 2018/2019 gick i snitt 40 procent av grundskoleeleverna i kommunen ut med underkänt i minst ett ämne.