Johans handgjorda träkonstverk träder fram på Tosterön

Johan Karlsson på kommunens driftavdelning fortsätter att skapa nya konstverk av trästubbar. Det senaste står nu klart och pekar mot skyn på Tosterön.

På senaste tiden har flera hört av sig till Johan Karlsson på kommunens driftavdelning om att få en egen trähand skulpterad. "Det har blivit populärt med en annan typ av hand, där det är ett annat finger som pekar uppåt", säger han.

På senaste tiden har flera hört av sig till Johan Karlsson på kommunens driftavdelning om att få en egen trähand skulpterad. "Det har blivit populärt med en annan typ av hand, där det är ett annat finger som pekar uppåt", säger han.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2022-10-17 18:27

Det är inte det första konstverket signerat JK, Johan Karlsson. Han har tidigare varit ute och skulpterat stubbar och annat i Stadsskogen och lekparken i Västerviken.

Den senaste skapelsen, en näve med två fingrar upp mot skyn, står längs Frejastråket på Tosterön.

– Det är ju lite tidspressat när man kör från skylift. Man kan inte stå en hel dag, man måste producera lite också. Men eftersom man kommer se den lite på håll behövde jag inte få den sådär jättedetaljerad. Egentligen vill man göra lite till hela tiden, men någonstans måste man släppa det.

undefined
Johan Karlsson är mannen bakom stubbkonsten som han publicerar på sitt Instagramkonto "brödraskaparna". Responsen från cheferna på kommunens driftavdelning har varit positiv. "Det är mycket annat, skulpturerna blir bara en extra touch ifall man har tid", säger han.

Johan Karlsson säger att det brukar variera lite hur lång tid det tar, men oftast blir det ett par timmar.

När han var yngre gick det ett tv-program där olika deltagare tävlade i just motorsågskonst.

I och med husköp för fyra år sedan passade han på att köpa motorsåg i samma veva för att ta ner några träd på bakgården.

– Jag har alltid tyckt det verkade fränt, så jag ville prova själv. Sedan har jag bara öst på.

undefined
Hemma hos Johan Karlsson står det just nu sju olika motorsågar. Han jämför dem med penslar, där någon kan behövas för bredare drag medan en annan behövs för detaljer.

Från kommunens sida har man inga invändningar mot att låta Johan Karlsson fortsätta. Tvärtom, ju friare tyglar desto bättre, anser Marie Ollman, enhetschef för stadsmiljöenheten med fokus på drift, gata och park.

– Om vi väljer att spara några högstubbar där vi fäller träd, då får han gärna passa på att skapa något om han har tid. Det roligaste är när han får bestämma själv vad han vill göra, säger hon.

undefined
Marie Ollman, enhetschef för stadsmiljöenheten med fokus på drift, gata och park, säger att folk blir väldigt glada av att se Johan Karlssons konstverk. "Han får gärna fortsätta", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!