I början av juli konstateras att färre personer med covid-19 har dött i Strängnäs än i någon annan kommun i Sörmland, sett till befolkningsmängd: i snitt 2,2 per 10 000 invånare. "Vi har gjort vår bästa", säger Ingmarie Jüring, tillförordnad socialchef. Hon tror att en del av förklaringen är tillräckligt med skyddsutrustning och att omsorgspersonalen varit bra på att följa rutinerna.
Någon dag senare kan tidningen avslöja att Strängnäs kommun väntade nästan tre månader med att anmäla till Arbetsmiljöverket att anställda inom omsorgen utsatts för coronaviruset. Under juni anmäldes 23 tillbud och sex olycksfall relaterade till corona, varav mer än hälften från mars och april. "Det är inte alls bra", säger Magnus Eriksson på Kommunal.
I juli kan tidningen också berätta att en av de tre pastorer som fällts för övergrepp i Knutby församling i Uppland gör sin samhällstjänst på Frälsningsarmén i Strängnäs, dit han flyttade 2017 och börjat ett nytt liv. "Om inte han är omvänd så finns det inga omvända människor", säger kårledaren Daniel Viklund om mannen.
I mitten av juli gör hovrätten nästan samma bedömning som Eskilstuna tingsrätt, när det gäller skuld och straff för den så kallade dejtingligan. Delar av det unga kompisgänget från Strängnäs får därmed, trots överklaganden, avtjäna fleråriga fängelsestraff.
En bit in i augusti, efter en vår och sommar fylld av svårigheter och begränsningar, tycks vardagen börja stabilisera sig något. I Präntaren går handlarna, som legat lite lågt, tillbaka till sina ordinarie öppettider. Skolstarten är på gång och Thomasgymnasiet, Europaskolan och SFI förbereder sig för att kunna övergå från fjärrundervisning till studier på plats i skolornas lokaler. Stallarholmens superloppis anordnas för tredje året i rad – pandemianpassat – och blir en folkfest.
Den 24 augusti säger kommunfullmäktige ja till en ny välfärdssatsning. Politikerna ser alarmerande trender och öronmärker nu 22,5 miljoner kronor för att höja kommunens låga skolresultat, ge invånarna en ökad trygghet och stärka och modernisera äldreomsorgen. Merparten av pengarna, 18,5 miljoner, är extrainsatta statsbidrag för 2020.
Tidningen listar de tio dyraste husköpen 2020. Mest, 13,5 miljoner kronor, betalar Jan Persson, 73, för Vansö Mora gård: "Det är aldrig någon som blivit fattig av att samla på mark", säger han – och köper gärna fler fastigheter: "Alla som vill sälja sina gårdar kan höra av sig. Jag köper allihop."
Vi lanserar serien Framtidens Strängnäs och berättar att det planeras en storsatsning på kulturen. Kulturnämnden ska utreda hur ett kulturcentrum kan skapas i Strängnäs. Arenan skulle kunna innehålla en ny och mer funktionell scen, bibliotek, kulturskola och fritidsgård.
Publiksporter har det tufft under pandemin, inte minst ekonomiskt. Utomhusaktiviteter och fysisk rörelse lockar dock folk ur huse som aldrig förr och tack vare bland annat stödfonder från Strängnäs kommun blir det ändå en helt okej sommar och höst för många föreningar och utövare. I slutet av september är Strängnäs brukshundklubb respektive Sörmlandsleden först ut i tidningens nya serie Föreningsliv.
I slutet av september börjar antalet covidsjuka ta ny fart i kommunen.
I morgon: 2020 års sista kvartal.