Här går Strängnäseleverna helst på gymnasium

Niorna har precis gjort sitt preliminära gymnasieval. Om man tittar på tidigare år så är det dock relativt få som väljer kommunens egen skola, Thomasgymnasiet. I år sker dock ett trendbrott.

Ett trendbrott sker i år när det gäller hur många som söker till kommunens eget gymnasium.

Ett trendbrott sker i år när det gäller hur många som söker till kommunens eget gymnasium.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2023-02-19 04:45

I veckan stängde valet till gymnasiet. I april ser eleverna sedan sitt preliminära antagningsbesked och kan göra ändringar. Sedan söker de på avgångsbetyget och får definitivt besked i sommar.

Om man tittar på de elever som är folkbokförda i kommunen och just nu går på gymnasiet, går merparten på en annan skola än kommunens egen – Thomasgymnasiet.

I dag finns 1 527 elever som bor i Strängnäs och går på gymnasiet. Av dessa går 404 elever, 26 procent, på Thomasgymnasiet, resten på andra skolor. Det är 331 som får sin utbildning på fristående Europaskolan i Strängnäs. Näst efter de båda gymnasieskolorna i Strängnäs är det kommunala Rekarnegymnasiet i Eskilstuna som lockar flest, se faktaruta.

Frågan är om det hos Strängnäs politiker finns en ambition att locka fler till Thomasgymnasiet?

– Det gör det givetvis. Vi försöker anpassa utbudet så att det attraherar eleverna. Framför allt de yrkesförberedande programmen skulle vi gärna ha fler sökande till, säger Kenneth Larsson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Varför de yrkesförberedande?

– Det är viktigt att vi lokalt kan ha ett brett utbud av program. I och med att Europaskolan har en mer akademisk inriktning är det vårt uppdrag att erbjuda yrkesförberedande program.

undefined
Kenneth Larsson (M) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Samtidigt finns det enligt Kenneth Larsson svårigheter med att kunna erbjuda fler yrkesförberedande utbildningar.

– Vi har de yrkesprogram vi kan erbjuda lokalt. Många linjer, som till exempel fordon, kräver speciell utrustning och därför är det naturligt att gymnasier som har en stor elevbas lättare kan erbjuda dessa utbildningar. Då är samarbetet med Eskilstuna kommun viktigt.

Strängnäs har ett samverkansavtal med Eskilstuna. Det innebär att ungdomar som är folkbokförda i Strängnäs kommun kan antas till de utbildningar som ingår i avtalet på samma grunder som de som är folkbokförda i Eskilstuna. Om kommunen inte haft avtalet hade ungdomar från Strängnäs enbart kunnat bli antagna på de kommunala gymnasieskolorna om det finns platser kvar när Eskilstunas ungdomar blivit antagna.

– Att den största gymnasieplatsen för oss är Eskilstuna är inte bara negativt. Det finns en uppsida i att kunna erbjuda det. Om vi som stad låg på ett annat ställe, och inte hade haft så nära till en större stad, hade vi inte kunnat erbjuda det utbud vi nu kan.

Vad skulle det betyda om Thomasgymnasiet fick fler elever och del av de resurser/skolpengen som många elever nu tar med sig till andra gymnasier? 

– Skolan måste bli ganska mycket större för att det ska göra någon skillnad. Men det finns alltid en ambition att kunna erbjuda fler elever möjligheten att gå sin utbildning lokalt.

Thomasgymnasiet har i dag cirka 510 elever och då ingår även elever från Nykvarns kommun.

Hur ofta ser ni över ert utbildningsutbud och anpassar det efter efterfrågan?

– Det görs årligen på förslag från gymnasiets ledning. Förslaget kommer till nämnden där debatt sker.

Har det gjorts enkäter bland kommunens nior vad som avgör vilken skola de väljer?

– Nej, men när nu frågan ställs är det ju uppenbart något att undersöka hur det skulle kunna göras.

Men i år verkar det ske ett trendbrott. Thomasgymnasiet har precis fått reda på hur många av de nior som bor i Strängnäs kommun som i sitt preliminära gymnasieval har valt Thomasgymnasiet. Det är 148 elever som har valt Thomasgymnasiet i första hand, jämfört med 103 i fjol.

– Vi är väldigt glada. Äntligen får vi lön för vårt hårda jobb, säger rektorn Daniel Moberg.

Vad beror trendbrottet på?

– Jag önskar att jag kunde säga att det bara beror på att vi har gjort ett bra jobb, men det finns tusen saker som påverkar. Men vi har gjort många småsaker som lett till det här. Vi har jobbat länge med att ha en stabil struktur och har bara behöriga lärare i de teoretiska ämnena. På de praktiska utbildningarna har de flesta lärarna påbörjat eller avslutat en yrkeslärarutbildning.

undefined
"Vi har öppet hus på hösten för niorna. De kan också boka in sig på en prova på-dag innan gymnasievalet", berättar Thomasgymnasiets rektor Daniel Moberg.

Rektorn tror även att miljön runt skolan påverkar.

– Att omgivningarna i Eldsund nu börjar bli mer lockande tror jag bidrar. Det finns nu gym, bowlinghall och boende här.

Vilka utbildningar är populärast i årets val?

– Det är en svag ökning på alla utbildningar. Elprogrammet sticker ut med 44 förstahandssökande. Förra våren var antalet 15. Här har vi pratat om att se om vi kan utöka med inriktningen automation, tidigast hösten 2024. I dag finns inriktningen elteknik.

Här går kommunens elever

Strängnäs

Kommunala:

Thomasgymnasiet: 404 elever

Gymnasiesärskola, Thomasgymnasiet: 16

Enskild:

Europaskolan: 331

Eskilstuna

Kommunala:

Rekarnegymnasiet: 132

S:t Eskils gymnasium: 74

Rinmangymnasiet: 46

Zetterbergsgymnasiet: 27

Enskilda:

Grillska gymnasiet: 108

NTI gymnasiet: 48

Realgymnasiet: 38

Kunskapscompaniet: 26

Jensen gymnasium: 22

Mälardalens tekniska gymnasium: 17

Dessutom går 238 elever på andra gymnasier runt om i landet.

Källa: Strängnäs kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!