Trio från Strängnäs kan tälja guld i köket: "Kul ihop"

"Bara att ha gått till final som en av de tre bästa skolorna i landet är en vinst – superstort"! Louice Karlsson är köksmästare på Lillhagaskolan i Nykvarn. Tillsammans med sina arbetskamrater Camilla Anderlund och Cecilia Adrian, samtliga bor i Strängnäs kommun, har hon nått långt i Arla guldko.

Finalisterna från Strängnäs: Louice Karlsson, köksmästare, till vänster, Cecilia Adrian, kock, i mitten och Camilla Anderlund, köksbiträde, till höger. De arbetar på Lillhagaskolan i Nykvarn och dess skolkök Lilla bamba.

Finalisterna från Strängnäs: Louice Karlsson, köksmästare, till vänster, Cecilia Adrian, kock, i mitten och Camilla Anderlund, köksbiträde, till höger. De arbetar på Lillhagaskolan i Nykvarn och dess skolkök Lilla bamba.

Foto: Privat

Strängnäs2021-06-01 10:10

Det var i kategorin Bästa matglädjeskola som Louice Karlsson tyckte att hon skulle skicka in en nominering med motivering till Arla.

– För mig innebär matglädje att man samlas, äter, diskuterar och njuter, säger Louice Karlsson, 39 år.

– Jag arbetade länge i restaurangbranschen, bland annat på Gotland och i Norge. Ursprungligen kommer jag från Stallarholmen. Men nu är jag bosatt i Strängnäs och pendlar till Nykvarn. Jag har jobbat längst av oss tre på skolan, i fem år, tillägger hon.

Lillhagaskolan har drygt 500 högstadieelever. En stor del av personalen äter också det som Louice Karlsson och hennes team tillagar.

– Vi får välja fritt vad vi ska göra, det enda kravet är att det ska vara fisk på menyn en dag i veckan. Vi tillagar flera rätter dagligen. Men vi har bara elva kronor per elev att hushålla med. 

Unikt för Lillhagaskolan är, enligt köksmästaren, den bar där det alltid finns extra vitamin- och proteinrika livsmedel som bönor, linser, keso, tonfiskröra och smoothies: "Den är vår stolthet."

undefined
Keso kan förekomma i vitaminbaren ...

I egenskap av köksmästare nominerade Loucie Karlsson, genom att fylla i ett formulär, Lillhagaskolan till Bästa matglädjeskola i den årliga tävlingen Arla guldko som innehåller ytterligare tre kategorier.

Nykvarnsskolan gick vidare till semifinal för att i slutet av maj utses till en av tre finalister. Konkurrensen kommer från Eslöv och Lerum.

– Under hösten får vi fyra–fem oanmälda besök av jurygrupper med stjärnkockar, berättar Louice Karlsson.

Juryn bedömer bland annat hållbarhetstänk, omsorg, restaurangmiljö, positiv påverkan och matglädje.

I december offentliggörs vinnarna i de fyra kategorierna och domare är kocken Paul Svensson.

undefined
... liksom tonfiskröra.

– Det känns redan som vi har vunnit något, säger Louice Karlsson.

Förstapriset består hur som helst av statyetten Arla guldko, ett exklusivt diplom samt ett utbildningsstipendium på 30 000 kronor.

– Då skulle vi kunna fortbilda oss genom en inspirationsresa, säger Louice Karlsson.

Camilla Anderlund är Strängnäsbo medan Cecilia Adrian bor i Stallarholmen.

– Camilla kom hit från Måltidsservice i Strängnäs medan Cecilia varit i restaurangbranschen. Henne handplockade jag.

Hur har ni nått den här framgången?

– Vi har väldigt kul ihop. Då blir det bra!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!