Tummen upp för WCP-planer i kungsladugården

Svenska kulturpärlor och World's children's prize vill bedriva verksamheter i kungsladugården i Mariefred när den byggs upp. Och rätt affärsmässiga förutsättningar finns, det visar en ny utredning.

Så här såg kungsladugården ut 1995, när det just hade blivit klart att Grafikens hus skulle flytta in.

Så här såg kungsladugården ut 1995, när det just hade blivit klart att Grafikens hus skulle flytta in.

Foto: Sundfelt Cecilia

Strängnäs2017-10-28 07:01

Den gamla kungsladugården, som bland annat innehöll Grafikens hus och golfklubbens förråd, att bygga ett barnrättscentrum i den återuppbyggda kungsladugården. Där vill organisationen kunna ta emot besökare, anordna evenemang och konferenser, hålla i utbildningar och bedriva forskning. Svenska kulturpärlor, som bland annat driver Gripsholms värdshus och Södertuna slott, vill också vara med och driva hotell med 60 rum och restaurang i anslutning till WCP-huset.

Det har redan tagit lång tid och det är en lång process överlag.

Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor

Men innan SFV gör några planer över huvud taget vill myndigheten ha Strängnäs kommun med på tåget. Kommunen vill gärna se kungsladugården uppbyggd, men är inte beredd att bidra ekonomiskt. Det finns inga planer på att ställa upp med bidrag till framtida verksamheter, utan kommunen vill precis som SFV att de ska bära sig själva.

För att ändå underlätta för SFV, fattade kommunstyrelsen i maj 2017 beslut om att betala konsultbolaget Preopening 100000 kronor för en studie som ska ta reda på om ett WCP-hus med tillhörande besöksdel kan bära sig affärsmässigt. Nu är studien alltså klar, och den visar att både WCP och Svenska kulturpärlor har vad som krävs.

De anses ha tydliga koncept och stabila affärsplaner, och det är positivt att de redan är etablerade i Mariefred och därmed har god kännedom om området.

Enligt Preopening krävs det dock snabba besked av SFV. De båda intressenterna vill veta om de ska börja skriva avtal och leta sponsorer, eller se sig om efter en annan plats för sina planer.

‒Det har redan tagit lång tid och det är en lång process överlag. Vi har inte hört något från fastighetsverket under det senaste året, men vi är fortfarande intresserade under de förutsättningar som vi har uppgett, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor.

[fakta nr="1"]

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, säger att kommunen kan agera snabbt.

‒När det gäller bygglov och alla de formella processerna står vi i startgroparna och är redo när Statens fastighetsverk vill sätta i gång, säger han.

Tidningen har utan framgång sökt projektledare Claes Brunius för en kommentar om hur SFV ser på rapporten och vad som händer härnäst.

SFV:s ledning gick igenom rapporten på torsdagen. Projektledaren Claes Brunius berättar att de ska skicka några följdfrågor till utredarna. När de fått svar på dem ska myndigheten ta en diskussion med kommunen. Därefter ska myndigheten fatta ett beslut.

‒Jag hoppas kunna leverera ett underlag så att ledningen kan ta ett beslut i år, säger Claes Brunius.

Så mycket kostar det

Själva kungsladugården beräknas kosta omkring 150 miljoner kronor att återuppbygga.

WCP -huset räknar med att det behövs en investering på 60 miljoner kronor för att anpassa insidan efter sina behov. Det ska finansieras genom donationer, stöd och anslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!