Polisen pepparsprejade misstänkta mopedtjuvar

Tre misstänkta mopedtjuvar, varav två i 15-årsåldern, greps i fredags i centrala Strängnäs. Situationen blev tumultartad och polisen använde pepparsprej mot två personer.

Polisingripandet ska ha skett på Gyllenhjelmstorget i centrala Strängnäs. "Det är ganska ovanligt, verkligen inget patruller gör varje dag", säger polisens presstalesperson i region öst, Åsa Willsund, om att pepparsprej användes. Bilderna är tagna vid andra tillfällen.

Polisingripandet ska ha skett på Gyllenhjelmstorget i centrala Strängnäs. "Det är ganska ovanligt, verkligen inget patruller gör varje dag", säger polisens presstalesperson i region öst, Åsa Willsund, om att pepparsprej användes. Bilderna är tagna vid andra tillfällen.

Foto: Fotograf: Åsa Wallin, Fredrik Sandberg/TT, Polisen

Strängnäs2022-04-25 13:27

Enligt polisen kom larmet om en misstänkt mopedstöld på fredagsförmiddagen – några personer skulle ha tagit fordonet vid Höjdparken och kört iväg med det. 

En polispatrull ryckte ut och ska vid 10.30-tiden ha sett tre misstänkta som stämde in på signalementet. Trion, som då befann sig på Källgatan, stoppades för kontroll. Enligt polisen är två av dem i 15-årsåldern och den tredje i 20-årsåldern.

Den äldre och en av de yngre killarna ska under ingripandet inte ha gjort som de blev tillsagda och någon form av tumult uppstod: "Patrullen hamnade i en situation där de behövde använda OC-sprej mot dessa två. De belades också med handfängsel", skriver polisen på sin hemsida.

Alla tre greps och polisen fick kalla in förstärkning för att få kontroll på situationen och köra dem till stationen. Socialtjänst och vårdnadshavare kontaktades för de två yngsta och efter förhör släpptes alla.

Trion misstänks nu för tillgrepp av fortskaffningsmedel. Mannen i 20-årsåldern misstänks också för drograttfylleri, olovlig körning, narkotikabrott i form av eget bruk samt våldsamt motstånd. En av tonåringarna misstänks också för våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman.

Den stulna mopeden hittades senare nära Källgatan och återlämnades till ägaren.

undefined
Alla uniformerade poliser i yttre tjänst bär bland annat OC-sprej, batong och pistol. I Polismyndighetens föreskrifter och allmänna råd om OC-sprej står: "Den får användas bara om den polisiära uppgiften inte kan lösas på något annat, mindre ingripande, sätt."

OC-sprej kallas även pepparsprej och började användas av svensk polis 2005. Från 2012, när det blev krav på att rapportera när åtgärden används, har antalet fall ökat från 780 till 1 370 år 2020 – alltså knappt fyra per dag i hela Sverige.

– Det är ganska ovanligt, verkligen inget patruller gör varje dag. Sprejen innehåller peppar som gör ont i ögonen, men man sköljer bort det och får inga bestående men, säger polisens presstalesperson i region öst, Åsa Willsund.

Hon har inga uppgifter om exakt vad som hände vid fredagens ingripande, men säger:

– Om vi bemöts av våld så försöker vi använda oss av så lite våld som möjligt, men rent krasst är det ju så att även en våldsam 15-åring kan vara ganska stor och lång. Men det är givetvis inte önskvärt – ju yngre person, desto mindre önskvärt med våld överhuvudtaget. 

Den som får pepparsprej i ögonen blir i stort sett utslagen under flera minuter och även om ögonen sköljs ordentligt så kan effekten kännas av i uppåt en timme.

– Poliser får ju testa sprejen innan man använder den. Den är inte jätterolig, det är den inte, säger Åsa Willsund. 

Karta: Gyllenhjelmstorget, Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!