I ett uthus i centrala Strängnäs står en komplett bryggeriutrustning och väntar på att få flytta till sitt nya hem. Den köptes för att användas i ett bryggeri som sedan aldrig blev av, men nu får någon annan glädje av den.
– Vi får låna den av vår vän Tom Casey som kan väldigt mycket om ölbryggning och är en av flera som har hjälpt oss att komma i gång, säger Kieran Blake.
Han kom till Strängnäs för första gången för sex år sedan för att jobba på läkemedelsföretaget Pfizer, blev kär i en svenska och blev kvar. Nästan i alla fall, paret bodde i Irland ett par år innan de flyttade till Stockholm och nu är de på väg till Mariefred.
På jobbet på Pfizer lärde han känna Strängnäsbon Jens Kempe. De drack öl tillsammans och pratade om irländsk och svensk ölkultur. De frågade Tom om de kunde få låna hans bryggeriutrustning. Sedan fanns det ingen tvekan.
– Tanken på att starta ett bryggeri har funnits länge, men det har inte varit läge. Nu fick vi chansen och det kändes rätt, säger Kieran Blake.
För Jens Kempes del var beslutet mer som en impuls.
– Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle göra det här men jag tackade ja utan att tänka. Jag har inte ångrat mig, säger han.
Att det blev just Strängnäs beror på att de båda jobbar där, men också för att de tycker att det saknas ett bra ställe att dricka öl på i staden. De har tecknat avtal för en lokal i Gula rosornas företagshus i Strängnäs och fastighetsägaren arbetar just nu med att ställa i ordning den.
– Vi flyttar in i september. Sedan behöver vi det sista tillståndet, och så kan vi börja brygga, säger Jens Kempe.
Men det har tagit sex månader av hårt arbete för att komma hit.
– Det är väldigt strikt i Sverige, väldigt mycket regler och tillstånd. Det hade varit mycket enklare att starta bryggeriet i Irland, säger Kieran Blake.
Samtidigt menar han att ölbryggarkulturen i Sverige är starkare än på många andra platser i världen.
– Svenska mikrobryggerier är fantastiska. Irland är känd för sin öl, men det finns inte så många sorter. Här tillverkas hantverksöl överallt, säger Kieran Blake.
På Mälardalen brewing company, som bryggeriet ska heta, ska de brygga sex olika sorters öl och döpa dem efter kända händelser i Strängnäs historia. Exakt vilka är fortfarande hemligt. Ölen ska sedan serveras på en sluten ölklubb i stil med Eskilstuna ölkultur, men det långsiktiga målet är att den ska finnas i sortimentet på Systembolaget.
– Vi hoppas också att den ska finnas att köpa på lokala restauranger, säger Jens Kempe.