Eleverna bakom Treet It UF håller i likhet med tusentals andra gymnasieelever i Sverige på med förberedelserna inför att dra igång sitt UF-företag. De har redan skaffat sig en samarbetspartner i form av ett snickeri där de kommer att tillverka sina produkter för hand.
– Det ska bli kul att alla vi fem tjejer är i snickeriet och hjälps åt att tillverka skärbrädorna, säger Klara Lexell vid Treet It UF.
– Vi tillverkar dem med vår egen touch. Vi bränner in vår logga och förser dem med en läderrem. Alla skärbrädor blir lite olika eftersom materialet vi samlar in består av lite olika träslag.
De planerar att tillverka 150 skärbrädor som de kommer att marknadsföra på sociala medier.
– Vi har tänkt sälja dem på julmarknader. Det är en bra present att ge bort, säger Klara Lexell.
I år kommer närmare 40 000 gymnasieelever i Sverige att driva UF-företag. Det innebär att mer än var tredje gymnasieelev får prova på att starta, driva och avveckla ett företag.
UF-företagande är en beprövad metod som har funnits i Sverige sedan 1980. Forskning visar att entreprenörskap är en viktig del i utbildningen och UF-företagande stöds av Skolverket.
Organisationen Ung Företagsamhet har även verksamhet inom grundskolan och en alumniverksamhet som har tagit stora steg framåt. På gymnasienivå har verksamheten vuxit med mellan fem och tio procent per år. 2013 var det 22 000 elever som drev UF-företag och i år kommer det att vara närmare 40 000 unga företagare.
Under UF-året får eleverna registrera sitt företag och upprätta en affärsplan. De säljer sedan sin vara eller tjänst och har kontakt med rådgivare. Slutligen får de upprätta en årsredovisning.
Treet It UF på Europaskolan har börjat arbetet med att samla in trä som de ska tillverka sina skärbrädor av.
– Vi har hört av oss till markägare, byggvaruhus och så vidare för att få trä som inte används. Vi söker nu material till ett överkomligt pris. Träslaget ska helst vara av ek eller annat hårt lövträ, säger Klara.
Tjejerna går på Företagarprogrammet. Trots att UF-året bara har börjat tycker de redan att de har hunnit lära sig nya saker.
– En lärdom är att det inte är så lätt som man tror. Det tar mycket mer tid än vad man kanske har tänkt sig. Men det går absolut framåt. Vi ska ha en prototyp klar till öppet hus på vår skola den 12 november.