– Alla vill vi ge en god vård, men när man inte hinner återhämta sig kan man inte det, säger Tuva Thell.
"Hälsoschema – Nej Tack!", heter duons namninsamling som hittills har fått ihop fler än 700 underskrifter.
Hälsoschema är ett koncept som har blivit populärt på många kommunala arbetsplatser runt om i Sverige. Det grundar sig på principen att heltidsarbete ska vara norm. I systemet ingår att alla anställda, oavsett sysselsättningsgrad, jobbar lika många dagar. En person som är anställd på 50 procent jobbar alltså lika ofta men kortare pass än en som är heltidsarbetare.
Schemat ger arbetsgivaren mer flexibilitet för att lägga pass vid de tiderna där det behövs som mest.
En flexibilitet som går på bekostnad av de anställda, anser Tuva Thell. Ett problem är till exempel de korta schemaperioderna. De anställda får inte veta vilka tider de ska jobba förrän två–tre veckor innan.
– Utspridd ledighet, delade turer och för kort nattvila är andra exempel som kommer med dessa scheman, berättar hon och fortsätter:
– Har man otur jobbar man kväll, dag och sedan kväll igen, det är verkligen inte optimalt. Det går ju inte att återhämta sig.
I och med att "mardrömsscheman", som hon kallar det, ändras hela tiden känner hon och många av hennes kollegor att det är svårt att få in en fungerande vardagsrutin.
– Det blir ett konstant stresspåslag och när man sedan är på jobbet känner man sig tömd på energi. När man inte har någon ork kvar kan man inte ge den vård man vill. Man känner sig otillräcklig.
Vissa anmäler sig frivilligt för att jobba kväll permanent, för att de då slipper ändra sina planer hela tiden, berättar Tuva Thell.
Eva Alama, verksamhetschef på socialkontoret, medger att schemaändringarna ingår i en stor omställning.
– Det vi jobbar för och nu har infört är heltid som norm. Införandet innebär att vi behöver förändra arbetssättet, så att arbetstiden fördelas jämt över dygnet och scheman anpassas efter verksamhetens behov.
Hon lyfter de fördelarna som systemet medför:
– Vi vill kunna erbjuda vår personal att kunna arbeta heltid, så att man kan försörja sig på sin lön.
Begreppet hälsoschema används inte av socialkontoret.
Personerna bakom namninsamlingen anser att de nya scheman ökar stressen hos de anställda. Vad tänker du om det?
– Heltidsinförandet innebär att medarbetare får mer arbetstid och fler arbetspass och när man ändrar på arbetstider så är det en process. Vi tar del av de synpunkter som kommer in.
Tuva Thell, som har jobbat inom hemtjänsten i två år, ser ingen framtid inom yrket.
– Jag älskar att jobba med människor. Men jag vill inte jobba inom vården, jag orkar inte det.
Hon vet om andra som känner likadant. Bland hennes kollegor finns många som är slitna.
– Så blir det när man inte ens orkar med fritiden, när jobbet tar all energi.
Särskilt hårt drabbade är arbetskamraterna som redan har gått ner i arbetstid för att de inte orkar jobba heltid, berättar hon. Men missnöjet med scheman är brett:
– Jag har inte hört från någon att man är nöjd med det här.
Nu vill Tuva Thell och arbetskamraterna samla så många namnunderskrifter som möjligt. Uppbackningen har än så länge varit bra.
Efter sommaren ska underskrifterna lämnas in till de berörda politikerna i socialnämnden.
– Jag tycker att de borde lyssna på oss, säger Tuva Thell.