Kvinna kan inte sköta egen hygien – nekas LSS-boende

En ung kvinna, som inte klarar av att ta hand om sig själv, beviljas ändå inte LSS-boende. Trots många orosanmälningar bor hon kvar själv.

"När min dotter har misshandlat mig och polisen har kommit har jag skrikit att: 'Jag orkar inte mer.' Det är mitt barn, jag älskar henne, jag vill att hon ska ha rätt hjälp", berättar mamman som av hänsyn till dottern är anonym.

"När min dotter har misshandlat mig och polisen har kommit har jag skrikit att: 'Jag orkar inte mer.' Det är mitt barn, jag älskar henne, jag vill att hon ska ha rätt hjälp", berättar mamman som av hänsyn till dottern är anonym.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2022-04-25 06:43

Sopor i lägenheten, sönderbrända kastruller samt matrester och odiskade tallrikar i soffan. Det är bilder på misär som mamman till en kvinna med funktionsnedsättning visar upp för tidningen.

Mamman har en vuxen dotter som bor i Strängnäs kommun. Dottern har en måttlig psykisk utvecklingsstörning, enligt läkarintyg som tidningen har tagit del av. Läkaren skriver i samma intyg att den unga kvinnan inte klarar sig hemma på egen hand och bedöms vara i behov av bostad med särskild service.

Sedan augusti har mamman försökt få LSS-boende, boende enligt lagen om stöd och service, beviljat för sin dotter.

– Hon klarar inte av att ta hand om sig själv. Hon duschar inte kontinuerligt och borstar inte sina tänder, berättar mamman.

Enligt mamman har socialtjänstens utredare frågat dottern om hon själv klarar att sköta sin hygien, matlagning och städning. När den unga kvinnan har svarat ja har utredare gått på dotterns svar. Ansökan om LSS-boende har därmed avslagits.

– Min dotter mår psykiskt dåligt och utnyttjas bland annat ekonomiskt av personer som hon umgås med, säger mamman.

Enligt Föräldrabalken har föräldrar som längst ansvar för sina barn tills dess de fyller 21 år, om skolgången pågår tills dess. Mamman har dock bott längre än så med sin dotter men tvingats att flytta ut, enligt mamman på grund av att dottern har misshandlat henne.

Trots många orosanmälningar till socialtjänsten från olika håll, har dottern alltså inte beviljats LSS-boende.

– Det är fruktansvärt att ha det så här. Jag vill ha en bra relation där vi ska kunna umgås som mamma och dotter, gå och fika och hitta på saker. Oavsett vilken diagnos hon har, så har hon rätt till ett värdigt liv.

Den unga kvinnan har ingen förvaltare eller god man. För att hjälpa dottern och mamman har Maria Kjell, som har andra uppdrag som förvaltare, engagerat sig ideellt i fallet. Dottern har gett Maria Kjell fullmakt att ta del av ärendet hos socialtjänsten.

– Får dottern rätt förutsättningar utifrån sitt funktionshinder, en strukturerad vardag och rätt bemötande är det inga problem. Men vi i samhället måste ge henne rätt förutsättningar, säger Maria Kjell.

Den unga kvinnan har nu beviljats boendestöd. Boendestöd kan till exempel innebära att personen och en boendestödjare tillsammans städar, tvättar och strukturerar vardagssysslor.

– Min dotter behöver mycket mer hjälp än så. Hon behöver hjälp med allt, säger mamman.

Hon har av socialtjänsten erbjudits skyddat boende i en annan kommun, i stället för att bevilja dottern LSS-boende.

Enligt mamman och Maria Kjell har dottern en svårare funktionsnedsättning än vad kommunen har konstaterat.

– Socialtjänsten kan inte skylla på att dottern inte har medverkat i utredningar, för socialtjänsten kallade inte in något personligt ombud eller företrädare som kunde vara med vid utredningar, säger Maria Kjell.

Hon har skickat in klagomål på socialtjänsten i Strängnäs till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Eftersom LSS är en rättighetslag så utnyttjar socialtjänsten att allting ska vara frivilligt. Det sker även om det är uppenbart att den unga kvinnan saknar förmåga att inse sina behov, säger hon.

Maria Kjell har ansökt om att få bli den unga kvinnans förvaltare, men ett sådant beslut tar tid för tingsrätten att fatta.

I lagen om stöd och service, LSS, står att insatser till den enskilde ska ges frivilligt om personen begär det. I samma lag står också att insatser ska ges om den enskilde uppenbart saknar förmåga att på egen hand ta ställning. Frågan är vad som väger tyngst. 

Det får Ingmarie Jüring, verksamhetschef för området myndighet på socialkontoret, svara på:

– Insatser enligt LSS ska ges den enskilde endast om han eller hon begär det. Om den enskilde är under 15 år eller uppenbart saknar förmåga att på egen hand ta ställning i frågan kan vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare begära insatser för honom eller henne. I förarbetena till LSS uttalas att paragrafen närmast utgör ett påpekande om att lagen saknar tvångsbestämmelser. Inga insatser enligt LSS kan ges mot den enskildes egen vilja och önskemål, säger hon.

Varför har kvinnan i det aktuella fallet inte beviljats LSS-boende?

– Inga kommentarer, säger Ingmarie Jüring.

Varför erbjuder socialtjänsten mamman skyddat boende i stället för att bevilja dottern LSS-boende?

– Inga kommentarer.

Detta säger lagen

Enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade 8 § står det att "insatser enligt denna lag ska ges den enskilde endast om han eller hon begär det". Det innebär att insatser är frivilliga.

Men i samma paragraf står också att "om den enskilde är under 15 år eller uppenbart saknar förmåga att på egen hand ta ställning i frågan kan vårdnadshavare, god man, förmyndare, förvaltare eller framtidsfullmaktshavare begära insatser för honom eller henne".

Källa: Riksdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!