En tonåring från Strängnäs har fått tre timmars resväg till skolan. Detta sedan hen fått flytta till ett jourhem utanför kommunen efter ett omedelbart omhändertagande enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.
Placeringen har överklagats av tonåringens ena förälder, och tonåringen håller med. Att det blir väldigt långa dagar, vilket riskerar att påverka hälsa och studieresultat, har förts fram till förvaltningsrätten i Linköping. Tonåringen vill bo hos föräldern i första hand, och annars i ett jourhem i Strängnäs kommun.
Socialnämnden, som är den myndighet som fattade beslutet om att tonåringen skulle omhändertas, anser att hen inte kan få sina behov tillgodosedda i hemmet. Och någon lämplig matchning med ett jourhem i Strängnäs närhet har ännu inte hittats.
Nämnden anser också att tonåringen "utifrån ålder och mognad" bedöms klara resorna till skolan, trots att pendlingen är tidskrävande.
Förvaltningsrätten slår fast att hemmet, mot bakgrund av skälen till LVU-ingripandet, inte är en aktuell boendemiljö för tonåringen. En placering närmare skolan skulle underlätta för tonåringen, skriver domstolen – som dock inte ser skäl att betvivla socialnämndens uppgift om att ett lämpligt jourhem i närområdet inte gått att hitta. Överklagandet avslås därför.
Barn och unga placeras i jourhem akut och tillfälligt, medan socialtjänsten utreder vart barnet ska ta vägen sedan. Ett familjehem är en mer långsiktig lösning.