Ung Strängnäskille åtalas för penningtvättsbrott

En Strängnäsbo i 20-årsåldern står åtalad vid Eskilstuna tingsrätt. Han anklagas för ett penningtvättsbrott där en äldre man förlorat ett sexsiffrigt belopp. Brottet kan leda till fängelsestraff.

En Strängnäsbo i 20-årsåldern åtalas för att ha tvättat 130 000 kronor (arkivbild). Han har nu åtalats vid Eskilstuna tingsrätt.

En Strängnäsbo i 20-årsåldern åtalas för att ha tvättat 130 000 kronor (arkivbild). Han har nu åtalats vid Eskilstuna tingsrätt.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Strängnäs2024-08-12 06:31

Nyheten i korthet

  • En ung man i Strängnäs åtalas för penningtvättsbrott där en äldre man förlorade ett sexsiffrigt belopp. Han anklagas för att ha tagit emot 130 000 kronor på sitt konto som sedan omsatts via Swish och banköverföringar.
  • Den äldre mannen, som förlorade totalt 440 000 kronor, blev lurad av en person som påstod sig representera en bank. Han kräver nu 53 557 kronor i ersättning från Strängnäsbon, ett belopp han fortfarande saknar efter händelsen.
  • Den åtalade nekar till brott och har genomgående vägrat att kommentera på frågor under förhör. Han riskerar fängelsestraff om han döms skyldig.

Ynglingen nekar kategoriskt till brott.

I sitt åtal skriver åklagaren Suhae Roland att Strängnäskillen upplåtit sitt konto för att ta emot totalt 130 000 kronor vilka härrörde från den äldre mannen som bor i ett annat län.

Hela beloppet ska sedan ha omsatts via Swish och banköverföringar.

"Åtgärderna har syftat till att dölja att pengarna härrörde från brott eller brottslig verksamhet eller till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde."

Målsägaren – som är drygt 80 år gammal – yrkar på 53 557 kronor i ersättning från Strängnäsbon, pengar han alltjämt saknar efter händelser i november 2023.

Mannen förlorade då totalt 450 000 kronor varav 130 000 hamnade på Strängnäsbons konto. Två överföringar gjordes. 

Målsägaren hade blivit kontaktad via sms av någon som påstod sig representera en viss bank och att varor beställts i mannens namn på Guldfynd.

Mannen fick sedan sitta i telefon "med banken" i fyra timmar för att reda ur problemet.

Medan samtalet pågick gjordes flera överföringar efter att mannen loggat in cirka tio gånger på sin internetbank.

Följande dag blev han uppringd av en annan person som sa att ett möte med polisen var inbokat framåt kvällen men vädjade om absolut tystnad från mannen och hans hustru fram till dess.

Något samtal kom inte från polisen klockan 17, däremot hörde den riktiga banken av sig ungefär då för att berätta att mannen och hans hustru blivit lurade.

"Det var fruktansvärt. Jag och min hustru mår dåligt och har inte pratat med bekanta om detta."

När det gäller de pengar som hamnade på Strängnäsbons konto har målsägaren alltså återfått allt utom 53 557 kronor. Resterande summa har banken kunnat spåra och återföra till målsägaren.

Den tilltalade har bland annat skickat pengar vidare till ATG och till en namngiven privatperson. Då handlar det om summor på 15 000 respektive 20 000 kronor.

I förhör har ynglingen genomgående besvarat frågor med "vill inte kommentera på det".

Bland annat önskade polisen få veta om han känner till målsägaren, om han spelar på ATG, om han känner personen som fick Swish, om han kände till att pengar skulle överföras till honom och om han fått instruktioner om vad som skulle göras med pengarna.

Om att en man i 80-årsåldern förlorat sina besparingar, bland annat till Strängnäsbon, sa han:

"Det är väl dåligt men jag har inga kommentarer om det."

Påföljd

Straffskalan för penningtvättsbrott eller så kallad näringspenningtvätt är fängelse i högst två år. Straffskalan för grovt penningtvättsbrott eller näringspenningtvätt, grovt brott, är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Fakta: Åklagarmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!