Unga talanger på nordiska mästerskapen i foodtruck

Nordiska mästerskapen i foodtruck firar fem år. Fokus är barnen med nyheter som en egen barnjury och matupplevelser för de små.

Mathilda Johansson och Elisabeth Johansson, som är känd från tv-programmet "årets sockerbagare".

Mathilda Johansson och Elisabeth Johansson, som är känd från tv-programmet "årets sockerbagare".

Foto: Petter Stjernstedt

Strängnäs2019-07-20 17:22

Högrevsburgare, poke bowl och smarriga kimchi-fries. I helgen gick nordiska mästerskapen i foodtruck i Mariefred av stapeln. Festligheterna firade fem år och nyheter för den här gången var en större satsning på de yngre talangerna. Under långhelgen, från fredag till lördag, fick barn tillsammans med kockar, bagare och matprofiler testa på att baka jordgubbstårtor och stoppa egen korv.

– Vi vill att barnen ska få upp ögonen för nya spännande smakupplevelser. I Sverige finns ett stort matintresse som fortsätter att klättra ner i åldrarna, säger Anna Swedin, arrangör för NM i foodtruck.

Elisabeth Johansson, känd från tv-programmet "Årets sockerbagare", bakade under lördagseftermiddagen jordgubbstårtor tillsammans med barnen.

– Vi har bakat drygt 160 tårtor ihop och barnen är superduktiga. Våra aktiviteter är uppskattade, även bland föräldrar som bjuds på en munsbit tycker det är skoj, säger Elisabeth Johannson.

Mat är något som berör oss alla. "Årets sockerbagare" är bara ett exempel på tävling där unga får briljera. Viljan att upptäcka nya saker i matens värld är stor, menar Anna Swedin. – Det är inte alla barn som enbart vill ha pizza eller hamburgare. Nej, många vill och vågar testa nytt. I år har vi en barnjury som går runt bland matvagnarna och väljer ut sin favorit. I år gick barnjuryns pris till Stekosterian.

Bland unga talanger fanns på plats eleverna från Gripsholmsskolan Tilde Widaeus, Saga Alfredsson och Emilia Hammlid. Tidigare i år vann trion den rikstäckande kockduellen. I sommar gör de foodtruck-debut och bjuder besökare på klämmor med vegetarisk färs, bönor och fänkål. I fredags när priserna delades ut korades trions matvagn till årets mest hållbara. – Det var superskoj att få motta ett sådant pris. Jag tror det var vår vegfärs och att vi bara använder oss av naturvänliga material som trä och papper som ledde oss till seger, säger Tilde Widaeus, 16 år. Under helgen vallfärdade dryga 5000 matintresserade personer till Mariefred. Intresset för foodtruckfestivalen tror Anna Swedin är här för att stanna.

– Det blir en samlingspunkt för matintresserade i alla tänkbara ålderskategorier. I år har vi dessutom vädret med oss. Det gör att folket här och våra matkreatörer blir extra glada. Vi har den överlägset bästa platsen. Mariefred är så mycket mer än foodtrucks. Det är ett utmärkt resmål för den som suktar efter nya upplevelser varse det gäller mat eller natur, säger Anna Swedin.

petter.stjernstedt@ekuriren

Våra vinnare 2019:

Bästa Koncept - Stekosterian

Bästa Kötträtt - Strange Brew

Bästa Vego - Joppes

Bästa Burgare - Taqueria el Sombrero

Bästa Kreativa Rätt - Indian Street Food

Bästa Grill- och Rökrätt - Irvins bbq

Mest hållbara truck - TES

Bästa Dessert - Taste of Brazil

Barnjurys favorit - Stekosterian

Bästa fiskrätt - Tabemasu Ka-Jen

Årets Nyhet - Green Fries

Årets Lokala Mathjälte - Kaffeluckan

Folkets röst: Stekosterian

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om