Ungdomar kränker varandra på nätet

– Det är lättare att vara elak och kaxig på nätet, säger Irene Ala-Jukuri, ungdomsassistent på Paulinska skolan i Strängnäs. Hon sitter ofta i samtal med elever som kränkt varandra på sina bloggar eller på chattsidor och uppmanar föräldrar att hålla sig informerade om sina barns nätanvändning. – Vi vuxna ligger alltid steget efter, säger hon.

Strängnäs2009-07-07 21:47

Chattsidor, bloggar, communities. Det finns en hel värld på nätet som många föräldrar inte ens känner till. En värld där ungdomar möts, samtalar och knyter kontakter. Men tyvärr också en värld där det förekommer en hel del kränkningar. För enligt Irene Ala-Jukuri är det lättare att vara rå mot sina skolkamrater när orden inte behöver sägas ansikte mot ansikte.

– Vi sitter ofta i antimobbning-grupper och försöker reda ut sådant som ungdomarna skrivit på fritiden på sajter som Lunarstorm eller MSN.

Anonymt på fritiden

Det är på fritiden det händer. På skolans datorer kan avsändaren nämligen spåras. Men hemma har nästan alla en dator med möjlighet att helt anonymt skriva omdömen om sina vänner och ovänner. Ibland så råa att någon tar illa vid sig.

– Det är vanligare att tjejer sårar varandra verbalt på nätet än att killar gör det, säger Irene Ala-Jukuri men vet inte varför.

– Det pågår säkert även mellan killar, men de kanske inte tar det lika allvarligt, eller så löser de det själva.

De flesta samtalen har hon med flickor i årskurs 6–7. Påhoppen verkar avta högre upp i åldrarna.

– När de blir äldre mognar de och fokuserar nog mer på sin framtid. Men de kränkningar som förekommer bland äldre ungdomar blir ofta grövre personangrepp.

Tvingades stänga blogg

Hon berättar om ett tillfälle då skolan tvingades stänga ner en blogg där en flicka blivit hårt ansatt av en skolkamrat.

Irene Ala-Jukuri ingår i ett arbetslag som jobbar med samtal, både i grupp och enskilt för att stödja eleverna i sina umgängen med varandra. När en mobbningssituation upptäcks förs diskussioner med alla inblandade. Oftast slutar det där.

– Det svåra är att upptäcka mobbningen. När vi väl har gjort det finns en tydlig handlingsplan som nästan alltid fungerar, förklarar Irene Ala-Jukuri.

Problemen upptäcks genom att ungdomarna berättar om mobbningen, själva eller via skolans kamratstödjare. I några fall kontaktas skolan av en förälder. Och Irene Ala-Jukuri har en egen inloggning på en stor ungdomssajt, Lunarstorm. Där kan hon ibland följa konversationen mellan ungdomarna, förklarar hon, och uppmanar föräldrar att hålla koll på hur deras barn använder nätet.

Ligger efter

– Vi vuxna ligger alltid efter. Men vi på skolan försöker utbilda oss för att hålla oss uppdaterade. Och vi allierar oss med de unga för att förstå koderna. Visst, ungdomar ska frigöra sig och bli egna individer. Men det får inte bli för lätt. Det är viktigt att vi lär våra ungdomar hur man beter sig och hur man använder tekniken på rätt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om