– Traditionellt har vi kunnat komma in och mäta och säga till kunden att det där kullagret eller kugghjulet kommer att gå sönder om si eller så länge. Nu kan vi på toppen av det säga att ni kan optimera processen för att uppnå bättre energieffektivitet, hållbarhet och ekonomiskt resultat på sista raden, säger Peter Lindberg, delägare och vd SPM Instrument AB.
När SPM Instrument AB startade på Finningevägen 71 i Strängnäs 1970 byggde verksamheten på den patenterade stötpulsmetoden som gör att man kan hitta skador på kullager innan de går sönder helt och hållet. Om företag i god tid blir förvarande kan de utföra reparationer och undvika dyrbara haverier. Det kan ha stor betydelse för till exempel pappersbruk och gruvor som har dyra maskiner.
SPM Instrument AB tog kring 2010 steget in i den digitala världen med drygt 100 nya patent. Med hjälp av HD-teknik kan företagets utrustning upptäcka extremt små skador på kullager och kugghjul. SPM:s utrustning kan förvarna om att komponenter behöver repareras eller bytas ut hela tre år innan de faktiskt går sönder. Inget annat företag kan förvarna så lång tid i förväg. SPM är även världsledande på mätutrustning till långsamt roterande föremål, som till exempel gruvkvarnar som krossar malm.
SPM har drygt 100 anställda i Strängnäs, i koncernen sammanlagt 170 anställda. Huvudkontor, utveckling och produktion ligger i Strängnäs. Företaget har dotterbolag i 13 länder och fullt erbjudande i 60 länder. Genom att satsa mycket på forskning och utveckling har det relativt lilla familjeföretaget kunnat hävda sig mot globala konkurrenter som Emerson, Fluke och SKF.
SPM står nu på tröskeln till nästa stora förändring. När SPM:s utrustning mäter om maskiner håller på att gå sönder får den även in mycket annan information. Denna information kan man använda för att komma på hur man kan köra maskinerna så effektivt som möjligt. SPM har nu tagit ett antal patent inom det som kallas processoptimering. Nu handlar det inte längre bara om att spara pengar genom att förebygga haverier utan även om att köra maskinerna så effektivt som möjligt medan de funkar som de ska.
Inom två av de områden där SPM har nya uppfinningar är besparingspotentialen enorm: Gruvkvarnar och pumpar. Gruvkvarnar förbrukar för närvarande två procent av världens energiresurser och pumpar tio procent.
SPM:s uppfinning för gruvkvarnar hjälper gruvan att hela tiden mata in lagom mycket malm i kvarnen för att den ska fungera optimalt. Ett vanligt problem för industrin är att svårmald malm fyller upp trumman så att man måste stoppa inmatningen eller till och med stoppa trumman och gräva ut malm.
– Det här introducerades för drygt ett år sedan. Vi har ett par referenser just nu som använder det här nu med framgång, säger Tim Sundström som är hjärnan bakom uppfinningen.
Tim Sundström är ansvarig för innovation och patent på SPM. En annan av hans uppfinningar hjälper företagets kunder att använda sina centrifugalpumpar så effektivt som möjligt. En centrifugalpump kan som bäst använda 90 procent av den energi som tillförs till att pumpa, resten försvinner i form av värme. Så effektivt arbetar dock inte många av världens pumpar. Genomsnittet ligger i stället på cirka 40 procent. Med hjälp av SPM:s teknik kunde till exempel ett stålverk få information om att en av dess vattenpumpar bara hade 60 procents effektivitet. Stålverkets årliga energiförlust på enbart den pumpen var lika stor som uppvärmningen av 20 normalvillor.
En vattenpump tillhörande ett kommunalt energibolag visade sig även den jobba på bara 60 procents effektivitet.
– Det innebär att skattepengarna går åt att värma upp pumphuset och omgivningen helt i onödan. Genom att ändra dimensioneringen eller varvtalet kan man helt plötsligt få 90 procent, säger Tim Sundström.
– Vi ligger i startgroparna med det här, men vi har ändå presenterat det för potentiella kunder och det väcker ett jätteintresse bland företag.
Försäljningschefen Rikard Svärd säger att det finns väldigt många branscher där en fundamental del av verksamheten består av att pumpa vätskor.
– Här i närheten kan vi gå till processindustrier som Pfizer och Astra Zeneca. Vi kan konstatera att vårt dricksvatten kommer från Stockholm och det kommer inte hit av sig självt. Tittar vi på omvärlden i övrigt har du batteriproduktion och stålindustrin där man flyttar vätskor. Du har gruvindustrin och olja/gas där du pumpar och vätskor. Inom vatten och avlopp finns det ett ökande behov världen över.
Peter Lindberg tror att processoptimering kommer att utgöra en stor del av SPM:s framtida affär.
– Om det går som vi tror kommer det att väsentligt höja vår omsättning och vår produktion kommer att växa. Vi kommer att växa både här i Strängnäs och ute i världen hos de dotterbolag och distributörer som säljer åt oss. Det innebär självklart ett behov av mer arbetskraft. Det har vi redan i dag. Vi vill stanna kvar i Strängnäs och har plats här för att bygga ut.