Hon är inte längre stolt över "rena" Strängnäs

Godispapper, aluminiumburkar, cigarettpaket och snusdosor ... Överallt, nästan, där Kaija Ylä-Herttuala rör sig i stans centrala delar ser hon skräp – men ingen som håller rent. Nu har hon kallat till ett upprop på Facebook. "Gensvaret blev rejält", säger Strängnäsbon.

Kaija Ylä-Herttuala ser massor av skräp under sina dagliga promenader i centrala Strängnäs. Nu har hon fått nog, skrivit till kommunen och gjort upprop på Facebook.

Kaija Ylä-Herttuala ser massor av skräp under sina dagliga promenader i centrala Strängnäs. Nu har hon fått nog, skrivit till kommunen och gjort upprop på Facebook.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2023-01-21 11:51

2021 flyttade Kaija Ylä-Herttuala från Södertälje till stiftsstaden vid Mälaren.

– Då kunde jag berätta för mina vänner att jag bodde i en stad som var mycket finare än Sveriges lortigaste – Södertälje.

Men "jublet" har fastnat i halsen.

Nu tycker sig Kaija Ylä-Herttuala inte ha någon anledning att skryta.

undefined
Kaija Ylä-Herttuala är upprörd, minst sagt, över allt skräp på gator, trottoarer och torg i centrala Strängnäs.

Tvärtom, hon upprörs över allt skräp hon ser på gator, torg och i parkmiljöer:

– Njutningen med att promenera i den här staden, som jag älskar, försvinner.

– Folk slänger grejer överallt och jag ser ingen som städar. Att kasta grejer är inte okej även om det hamnar i snön. När det töar kommer allting fram igen.

Vilken typ av skräp är mest förekommande?

– Aluminiumburkar, ölflaskor, snusdosor, cigarettpaket och godispåsar.

undefined
Ibland blir papperskorgarna fulla och då hamnar skräpet på marken, har Kaija Ylä-Herttuala lagt märke till mer än en gång.

Inte fimpar?

– Nja, de är så små i sammanhanget att jag knappt tänker på dem.

Enligt stiftelsen Håll Sverige Rent är nedbrytningstiden för en aluminiumburk 200 – 500 år.

– Illa är även att plast hamnar i Mälaren. Sedan försvinner det ut i havet för att hamna i magen på någon val. 

Var tycker du dig se mest skräp?

– Trädgårdsgatan och Storgatan närmast Ångbåtsbron. Det dyker också upp mycket grejer i trakten där jag bor, vid Nabbviken. Det kanske blåser ner från Ulvhäll när folk handlat i kiosken.

Plockar du upp grejer?

– Det har hänt, beroende på var jag befinner mig och vad det är för saker. Burkar kan jag ta upp om jag nära hem. Man ser inte folk som går och letar pant här i stan.

undefined
Det som göms i snö kommer som bekant upp i tö. Bilderna togs under en promenad i centrum 19 januari.

Det äckligaste du hittat?

– Ett par kalsonger ...

Kaija Ylä-Herttuala undrar hur mycket tid och pengar som kommunen lägger på att städa i centrum. I ett mejl förra veckan felanmälde hon städningen. Svaret från parkenheten löd då:

"Vi är medvetna om problemet och har alltid varje år till våren en storstädning i centrumområdet. Vi har personal anställda för att ta reda på skräp i kommunen."

Det var efter det som Kaija Ylä-Herttuala tog till orda i Facebook-gruppen Vi som bor i Strängnäs med en uppmaning om att anordna en städdag bland frivilliga.

– Det får väl bli jag och några andra tanter i så fall, med mig som huvudansvarig. Det var kul och oväntat med ett så stort gensvar, där nästan alla höll med mig.

undefined
Kaija Ylä-Herttuala ser massor av skräp under sina dagliga promenader i centrala Strängnäs. Nu har hon fått nog, skrivit till kommunen och gjort upprop på Facebook.

Marie Ollman, enhetschef på gata och park, medger:

– En stor del av budget läggs på att ta hand om all nedskräpning och det blir på bekostnad av något annat fint vi hade kunnat göra för våra medborgare. Så visst är det tråkigt. Vi ser att det blir mer och mer. 

Hon fortsätter:

– Under sommarhalvåret städas det tidig morgon varje helg i centrala delar av Strängnäs och Mariefred. På vintern städas inte gator och torg maskinellt, då vi har sandningssand på de ytorna. Det är i princip två heltidstjänster som tar hand om alla kommundelar.

Papperskorgar?

– De töms kontinuerligt varje vecka av drift-gata-park. Personal som arbetar med tömning av papperskorgar tar även hand om nedskräpning så mycket de hinner.

undefined
Marie Ollman tillsammans med Rickard Flodqvist vid kommunens städdag på skärtorsdagen 2022.

Generellt är det – säger Marie Ollman – svårare att hålla rent på vintern, och det kommer fram mycket skräp när snön smälter bort.

En tidig vårdag går personal från bland annat teknik- och servicekontoret, aktuell nämnd och driften ut och städar av kommunen.​

"Det finns mycket här som skulle kunna polisanmälas", sa Marie Ollman i fjol apropå vissa "fynd" vid skärtorsdagens storstädning.

Så kan stan bli renare

Tidningen bad Marie Ollman, enhetschef på gata och park, att skicka en hälsning till de som bidrar till nedskräpningen:

"Det finns tillräckligt med papperskorgar. Om papperskorgen är full, våga bära med skräpet till nästa papperskorg. Ta med skräpet hem."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!