I mars 2022 införde socialkontoret i Strängnäs kommun ett nytt, digitalt faktureringssystem kallat TES för hemtjänsten.
Hemtjänst och vård och omsorg i hemmet beviljas enligt två lagar, Socialtjänstlagen (SOL) och Hälso- och sjukvårdslagen (HSL).
En SOL-insats är omvårdnadsinsatser – som tillsyn, hjälp med personlig hygien eller att duka fram frukost och värma matlådor. En HSL-insats kan handla om att ge insulin och medicin eller att lägga om sår.
Ett besök från hemtjänsten kan omfatta båda typerna av insatser. Den största andelen åtgärder som utförs av hemtjänsten utgörs av SOL-insatser, berättar Liridona Rama, tillförordnad socialchef.
Socialkontoret ansvarar för hemtjänsten enligt SOL och kommunens vård- och omsorgsenhet ansvarar för vården enligt HSL.
Men i de digitala faktureringsunderlagen som socialkontoret, via faktureringssystemet TES, skickade till företagen som utförde hemtjänst hos brukarna, ingick både de timmar som utförts enligt SOL och de som utförts enligt HSL.
Samtidigt debiterades även kommunens hälso- och sjukvårdsenhet för den utförda tiden enligt HSL.
HSL-timmarna fakturerades alltså två gånger.
Inte förrän i maj 2024 uppdagades felet. Då hade kommunen betalat ut 3,5 miljoner för mycket till de företag som vid den tiden utförde hemtjänst för Strängnäs kommuns räkning.
Enligt kommunallagen är det politikerna som har det yttersta ansvaret för verksamheten i en kommun.
– Jag fick nog veta det här relativt tidigt i samband med att man började upptäcka att något var fel fick jag en kort information, säger socialnämndens ordförande Thord Modin.
Men det dröjde ända till hösten 2024 innan Thord Modin fick en mer ingående kännedom om dubbelfaktureringen. Och först på nästkommande sammanträde, den 23 oktober 2024, fick de övriga ledamöterna i socialnämnden vetskap om vad som upptäckts. Informationen gavs av dåvarande socialchefen Marjo Savelius.
Enligt Sverigedemokraternas ledamöter i socialnämnden, Christoffer Olsson och Haakon Hansen, ska nämnden har fått veta att "det skett systematiskt samt på samma sätt av de olika företagen. Nämnden fick också veta att socialchefen hade samrått med kommunens jurister och det diskuterades polisanmälan och andra åtgärder".
Olsson och Hansen tog då ett så kallat nämndinitiativ för att nämndens ledamöter skulle få en fördjupad information och ställde ett antal frågor till socialförvaltningen om hur dubbelfaktureringen kunde ske och vad som görs för att undvika att det upprepas.
I samma veva fick dock den dåvarande socialchefen Marjo Savelius sluta sin tjänst med omedelbar verkan.
Den händelsen ska emellertid inte ha något samband, betygar socialnämndens ordförande Thord Modin (S).
– Nej, nej det har ingen koppling med det. Inte vad jag känner till, säger han.
Konsekvensen av uppsägningen blev ändå att Liridona Rama, som åtog sig uppdraget som tillförordnad socialchef, fick den påbörjade utredningen om dubbelfaktureringen i knät.
Den 7 januari i år kunde hon besvara politikernas frågor med en skrivelse författad av henne själv och en annan tjänsteman i kommunen.
I den fick socialnämndens ledamöter veta att den tidsperiod som dittills granskats gällde tiden efter införandet av det digitaliserade redovisningssystemet TES. De felaktiga fakturorna kom från de företag som utförde hemtjänst enligt Lagen om valfrihetssystem (LOV), det vill säga rätten för dem som beviljats hemtjänst och vård- och omsorgstjänster att välja vilken aktör som skulle utföra den.
Inget av dessa företag levererar tjänster till kommunen i dag, eftersom LOV under 2024 har avskaffats i Strängnäs kommun och hemtjänst numera endast utförs av kommunens egen verksamhet och företaget Eveo.
I svaret till nämndledamöterna beskrivs hur debiteringsunderlagen i faktureringssystemet TES varit utformade på ett sätt som gjorde det svårt att upptäcka dubbelfaktureringen.
Det redogörs också för hur man nu gjort om debiteringsunderlagen och infört nya rutiner för granskning och attest.
Dessutom har man konstaterat att det totala antal timmar som debiterats, trots dubbelfaktureringen, understigit antalet beviljade timmar.
"Även om vi nu vet att HSL-tid inkluderats i den fakturerade och utförda SOL-tiden, har den totala tiden per månad alltid legat en bit under beviljad tid. Detta har sannolikt bidragit till att avvikelsen inte upptäckts tidigare.", står det att läsa i svaret till socialnämndens ledamöter.
Då uppstår en annan fråga.
Har brukarna fått den hjälp de behöver och har rätt till?
Thord Modin säger att han inte minns den exakta formuleringen i handlingen.
– Generellt, erfarenheten av det ur ett politiskt perspektiv är att det finns all anledning att idka kontroller av privata utförare. Det är det som måste ske.
Tror du att Strängnäs kommun kommer att få tillbaka pengarna?
– Ingen aning! Det här är en process som inte jag är med och petar i. Det är inte mitt uppdrag. Nämnden kommer att få del av detta så småningom, säger Thord Modin.
När tidningen når den tillförordnade socialchefen Liridona Rama, kan hon berätta lite mer om utredningen och de åtgärder som vidtagits för att kommunen ska få tillbaka sina pengar.
Trots vad som hade sagts tidigare till politikerna i socialnämnden, har Strängnäs kommun inte gjort någon polisanmälan om händelsen.
Kommer ni att göra en polisanmälan?
– Det kan jag inte riktigt svara på. Det vi gör just nu är att kommunen begär tillbaka pengar för felaktiga faktureringar av privata hemtjänstleverantörer.
Var de medvetna om att det var fel?
– Nej, det kan jag inte påstå och jag kan inte göra den analysen utan det har dubbelfakturerats utan varken hemtjänstkontoret eller utförarnas vetskap. Det vi har gjort nu att rätta till det här felet och begära pengarna tillbaka.
Arbetet med att få tillbaka pengarna har inletts och ett juridiskt ombud driver frågan för kommunens räkning, berättar Liridona Rama.
– Vi är nu i en rättsprocess med de här bolagen. Nu vill vi att den här processen ska ha sin gång och inte påverka den. När rättsprocessen är avgjord kan vi prata om det mer ingående.
Det är fråga om en civilrättslig process.
– Det är en kravbegäran, förklarar Liridona Rama.
Det är tre företag som är inblandade. Liridona Rama vill i dag inte säga vilka.
– I det här fallet vill jag låta rättsprocessen ha sin gång.
Med anledning av att man under utredningen konstaterat att hemtjänstföretagen, trots dubbelfaktureringen, ändå tagit betalt för färre timmar hos brukarna än vad som beviljats, frågar vi även Liridona Rama om det innebär att de som fått hemtjänst verkligen fått den hjälp som de behöver och haft rätt till.
– Man kan inte dra den slutsatsen rakt av. Då behöver man fördjupa sig i siffrorna mycket mer. Om man hade rapporterat in många fler timmar än man hade beviljat hade det varit lättare att reagera än om man rapporterar in siffror som ligger strax under.
Det borde väl vara en reaktion på det också?
– Jo, om det ligger för långt under, absolut. Men om det ligger en liten procent under så är det små differenser. Det är väldigt små avvikelser. Det är omöjligt att det hela tiden ligger hundra procent i takt, säger hon.
Kan det finnas fler felaktigheter som ni inte har uppdagat?
– Det har jag svårt att uttala mig om.
Vad tror du, kommer kommunen att få tillbaka de här pengarna?
– Det är det vi hoppas på. Det är därför vi driver en process.
Kommer ni att få tillbaka alltihop?
– Det är svårt att säga nu, processen måste ha sin gång.
När tror ni att det är färdigt?
– Sådant här kan ta tid. Man får vara beredd på att det kan ta ett tag innan vi är klara. Vi har precis gått in i rättsprocessen.
Efter det att Strängnäs kommun beslutat att inte längre tillämpa Lagen om valfrihetssystem, LOV, har de företag som tidigare utförde hemtjänsten blivit av med sina kunder.
Finns företagen kvar?
– Det kan jag inte kommentera.
Socialkontoret i Strängnäs har ju dragits med stora underskott. Är det här en av orsakerna till det?
– Det kan jag inte påstå.
3,5 miljoner kronor må vara en hög summa, och enligt Liridona Rama ska man verkligen försöka få tillbaka så mycket som möjligt av skattebetalarnas pengar. Men sett till socialkontorets totala budget på 164 miljoner kronor är det ändå förhållandevis lite.
– Dessutom ligger socialkontoret bra till mot budget. Man har hanterat sina kostnader mycket bättre och har kommit ikapp, säger Liridona Rama.