Måltiderna i äldreomsorgen liknas vid utfodring

Måltiderna inom äldreomsorgen har många brister. Både de äldre och personalen är missnöjd enligt uppgifter till tidningen. "Ingen nyhet för oss att det finns mycket att jobba på."

Det finns ett utbrett missnöje när det gäller maten inom äldreomsorgen.
Bilden är från ett annat sammanhang.

Det finns ett utbrett missnöje när det gäller maten inom äldreomsorgen. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Strängnäs2021-02-01 11:47

En ny utredning om måltiderna inom kommunens äldreomsorg visar på problem inom många områden. Det finns ett utbrett missnöje bland både de äldre som äter maten och personal inom kök och omsorg.

Det är en extern utredare som har skrivit rapporten. Hon har under utredningen gjort observationer och talat med måltidsgäster, personal inom kök och omsorg och nyckelpersoner.

I utredningen liknas måltiderna vid utfodring där löpandebandprincipen är allmänt rådande. Utredaren konstaterar att måltidskvalitet inte kan säkras med det nuvarande systemet.

– Det är ingen nyhet för oss att det finns mycket att jobba på. Jag har efterfrågat en utredning i många år. Det är värdefullt att någon utifrån har gjort utredningen med ett fräscht öga, säger Karin Lundell, kommunens måltidschef.

Hon säger vidare att måltidsutredningen nu ska användas som ett arbetsredskap.

Vad säger du om att måltiderna liknas vid utfodring, är det så illa?

– Jag kan i detalj inte kommentera vad som försiggår på olika avdelningar men jag vet att omvårdnadspersonal inte har mycket utbildning i måltidsservering. Om personalen upplever måltiderna som ett betungande moment under en lång arbetsdag är det inte lätt. Det gäller att medarbetarna har möjlighet att skapa en trevlig matstund för de äldre.

Hur ska ni förbättra måltiderna inom äldreomsorgen?

– För det första ska vi arbeta tillsammans med socialkontoret och det börjar vi med redan denna vecka. Vi kommer att utgå från måltidsutredningen men också från det måltidspolitiska programmet jag håller på att skriva fram. Det är ett politiskt styrdokument där alla mat- och måltidsrelaterade händelser i kommunala förskolor, skolor och äldreomsorg ska finnas med.

Programmet ska upp i kommunfullmäktige för beslut, troligtvis i vår.

Finns det tankar om att laga maten på äldreboendena?

– Vi har en generell önskan från politiker och oss på måltid att man ska kunna laga maten så nära matgästerna som möjligt, men det innebär väldigt stora investeringar. Jag tror att det finns en utvecklingspotential i att fortsätta att laga maten på en plats och köra ut den. Även om det finns ett kök i huset på äldreboendena så måste maten packas i värmeboxar och skickas ut på avdelningarna.

Enligt utredaren säkerställs inte ekonomisk hushållning.

– Vi vet att vi har ett högt matsvinn. Det har att göra med kommunikation men också med det system vi har när vi skickar maten från ett tillagningskök. Det stora problemet är inte ekonomin utan näringsförlusten. Vi vet ju vilken energi de äldre behöver och kastas mat är det en näringsförlust.

Socialnämnden fick måltidsutredningen presenterad för sig på sitt möte nyligen.

– Jag har gett socialchefen i uppdrag att presentera en åtgärdsplan över vad som är på gång nu och senare för att komma åt brister. Det är ett arbete som ska ske i samarbete med teknik- och servicekontoret. Mat och måltidsmiljö är en politisk prioritering i verksamhetsplanen för 2021, säger Bodil Mellgren (S), socialnämndens ordförande.

Visste ni i nämnden att det är så illa som måltidsutredningen visar?

– Vissa saker har vi känt till genom bland annat socialstyrelsens enkäter som går ut till äldreboendena. Allt är ingen ny problematik. Redan i februari förra året presenterade socialkontoret tillsammans med teknik- och servicekontoret en utredning och då beslutade socialnämnden att frågan skulle utredas vidare.

Så ska en måltid se ut

Livsmedelsverket har tagit fram en måltidsmodell i form av ett pussel.

Modellen består av sex områden, som alla är viktiga för att den som äter ska må bra av maten.

Måltiden ska vara god, näringsriktig, trivsam, hållbar, säker och integrerad.

Modellen ska kunna användas i planering och uppföljning av den offentliga måltidsverksamheten.

Källa: Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!