Utgrävning ger svar – här låg första kyrkogården

Kvarlevor från 1000–1100-tal har hittats i kvarteret Kyrkberget. "Det här är rester efter Strängnäs äldsta kristna begravningsplats."

Bilden högst upp till vänster visar jordbegravningen före undersökning i september. "Det syns en mörkbrun, närmast rektangulär, färgning efter en förmultnad träkista", säger Lars Norberg, Sörmlands arkeologi.
Under syns svartgods från 1100–1200-talet som hittades under utgrävningen i mars.

Bilden högst upp till vänster visar jordbegravningen före undersökning i september. "Det syns en mörkbrun, närmast rektangulär, färgning efter en förmultnad träkista", säger Lars Norberg, Sörmlands arkeologi. Under syns svartgods från 1100–1200-talet som hittades under utgrävningen i mars.

Foto: Sörmlands arkeologi AB

Strängnäs2021-01-13 10:07

Tidningen har tidigare berättat att Sörmlands arkeologi AB under året har gjort en utgrävning på fastigheten Kyrkberget 13 nedanför Strängnäs domkyrka. Utgrävningen skedde på gården bakom Europaskolans matsal utmed Kyrkbrinken.

I september fann arkeologerna en jordbegravning på platsen. Nu är analysen klar och kvarlevorna dateras till 1029–1158 efter Kristus.

– Dateringen gör att bilden av vad det varit för plats har förstärkts. Det här är rester efter Strängnäs äldsta kristna – katolska – begravningsplats belägen intill Stora Torget, säger Lars Norberg, Sörmlands arkeologi AB.

På 1980-talet fann arkeologer jordbegravningar i kvarteret och då daterades kvarlevor till 1000–1100-tal.

– Kyrkogården uppgår till ett minst 60 gånger 60 meter stort området beläget inom fastigheterna Kyrkberget 11, 12 och 13.

Enligt Florenslängden, en handskrift från 1100-talet, räknas Strängnäs upp som biskopssäte så tidigt.

– Med jordbegravningen får vi ett fysiskt belägg för att det fanns en kyrkogård i Strängnäs då. Florenslängden och jordbegravningen är källor som bekräftar varandra.

Några lämningar efter en kyrka som ska ha funnits före domkyrkan, som stod klar på 1300-talet, har inte hittats.

– Var föregångaren till dagens domkyrka har varit belägen är inte känt. Tidigare har det spekulerats om att den ska ha legat på samma plats som domkyrkan ligger i dag, men den äldre kyrkan bör ha legat i anslutning till den gamla kyrkogården, det vill säga i närheten av torget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!