Vaktbolag och kommunen i miljontvist om personlarm

Securitas krävde kommunen på miljonbelopp i retroaktiv larmhyra. Just innan tvisten skulle in i rättssalen enades dock parterna – om mindre än en tiondel. "Vi får betala det vi sagt att vi ska betala", säger säkerhetschef Lena Mattsson.

Tvisten gäller de nära 40 personlarm vissa medarbetare har: "På fem år har man tack och lov inte tryckt på dem mer än en handfull gånger, inklusive feltryckningar", säger säkerhetschef Lena Mattsson.

Tvisten gäller de nära 40 personlarm vissa medarbetare har: "På fem år har man tack och lov inte tryckt på dem mer än en handfull gånger, inklusive feltryckningar", säger säkerhetschef Lena Mattsson.

Foto: Åsa Wallin, Vidar Ruud/TT

Strängnäs2021-04-01 07:12

Tvisten utgår från det ramavtal som kommunen upphandlade för "bevakningstjänster", bland annat patrullering i bil och till fots, som trädde i kraft den 1 juni 2018. Securitas hade uppdraget sedan innan och vann även den nya upphandlingen. 

I det gamla avtalet ingick inga personlarm, det vill säga små knappdosor som bärs av exempelvis viss personal inom socialtjänsten. I stället tecknade enskilda verksamheter tilläggsavtal för totalt nära 40 larm, med en löpande månadshyra på 359 kronor per enhet.

I det nya bevakningsavtal som började gälla 2018 skrevs dock personlarmen in i grundavtalet – nu med en hyra på 3 000 kronor per enhet och månad. 

Den rättsliga tvisten grundar sig dock inte i fördyringen, utan i att det gamla tilläggsavtalet inte sades upp när de nya villkoren tecknades. Därför ändrades inget, utan kommunen fortsatte betala den lägre kostnaden, inte den nya och betydligt högre.

Det uppmärksammade Securitas först 2019.

– Då anförde Securitas plötsligt att priserna i det nya ramavtalet skulle gälla retroaktivt för samtliga gamla personlarmsavtal. Men de redan var ingångna, löpte på och inte har ändrats, så har vi hävdat att de gamla priserna ska gälla, säger Lena Mattsson.

undefined
Personlarmen är dosor där en knapp aktiverar ett larm hos säkerhetsbolaget och även en mikrofon, så att operatören hör vad som händer. Larmen i artikeln är av en annan modell än det på bilden.

I juli 2020 väckte säkerhetsbolaget rättslig talan mot kommunen. Nyligen, just innan ärendet skulle upp i Eskilstuna tingsrätt, kom dock parterna överens ändå. Det slutade med att Securitas drog tillbaka nästan hela sitt krav.

– Vi har nått en förlikning. De ska kreditera fakturor på 2 359 798 kronor och kommunen ska betala 195 691 kronor, säger Lena Mattsson. 

Hon hade inte tillträtt när det nya avtalet tecknades, men säger så här om varför fördyringen av personlarmen accepterades:

– När man tecknar ramavtal kan vissa delar vara dyra och andra billiga. Just här blev avrop av personlarm väldigt dyra och man valde Securitas som bevakningsleverantör utifrån hela den prisbild som var då.

Tidningen har sökt ansvariga på Securitas, som via marknadskommunikationschef Jens Granath hälsar att parterna nu är överens, att de uppfattar relationen med Strängnäs kommun som god och avstår från fler kommentarer.

I december 2020 tecknade kommunen ett nytt ramavtal för bevakning, nu med Avarn security. I det ingår en hyra av personlarm för 395 kronor per enhet och månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!