KPMG AB, som verkar i 155 länder världen över, och som också anlitas av Strängnäs kommuns kommunrevisioner, var ett av de konsultbolag som lade bud i de båda direktupphandlingarna.
Man erbjöd det lägsta priset på 190 060 kronor på varje uppdrag.
Men i stället gick uppdragen till den konsultfirma vars lägstapris vid budgivningen var 468 000 kronor respektive 501 600 kronor.
– Det är enorma skillnader, kommenterar avdelningschef Magnus Larsson på KPMG, när han hör om skillnaderna.
– Vi lämnade ett anbud som vi tyckte var skäligt och bra, vi kan ju det här området, säger Magnus Larsson.
I det skriftliga beskedet tillbaka till KPMG fick konsultfirman veta att ett annat alternativ hade valts.
Någon utvärdering av hur man från Strängnäs kommuns sida hade tänkt bifogades inte, enligt Magnus Larsson.
– Jag har inte fått någon utvärdering och det blir man alltid konfundersam kring. Man brukar alltid få det, hur man har värderat priset, av den kvalitet man erbjuder och medarbetarna utifrån olika kvalitetskriterier.
Hur ofta händer det att man förlorar trots att prisskillnaden är så pass stor?
– Jag har inga procenttal, men har man inga fasställda kvalitetskriterier så blir det svårt. Man brukar titta på om anbudet uppfyller kvalitetskriterierna och sedan brukar priset vinna om så är fallet. Om inte lägstapriset vinner så måste man ha andra värderingar att ställa anbudet emot, säger Magnus Larsson och påpekar att ett av LOU:s grundkriterier är transparens.
Också det Göteborgsbaserade konsultbolaget Actea Consulting AB lade bud på uppdraget som gällde socialnämnden.
Bolaget erbjöd det lägsta timpriset, men sett till antalet timmar som man räknade med hamnade man på minst 296 700 kronor. Också Mats Brocker, affärsområdeschef på bolaget, blir förvånad över prisskillnaden.
– Oj. Det är här är ett av våra specialområden. Vi svarar på ungefär 100 upphandlingar om året och vi förutsätter att man följer lagen om offentlig upphandling, säger Mats Brocker, som inte har tittat på anbudssvaret från Strängnäs kommun.
– Rent kompetensmässigt är det kanske bara två, tre firmor som slår oss. Vi har över 80 konsulter och 22, 23 ramavtal med svenska kommuner och lansting. Det måste vara någonting annat de har valt att gå på om den inte är riggad, det händer ju.
Skulle det kunna vara så, menar du?
– Jag förutsätter att de sköter upphandlingar som de ska göra, säger Mats Brocker som kommer att begära upphandlingsunderlagen från Strängnäs kommun.
Konsultfirman PWC är också en gigant i konsultvärlden med 100 kontor i Sverige. Bolaget lade också anbud på båda tjänsterna, men vill inte ge några kommentarer till tidningen. Det erbjudna priset var runt 380 000 kronor per uppdrag.
Enligt upphandlingsansvarig Anna Kahlbom på Strängnäs kommun hade man inga särskilda urvalskriterier utöver kompetens och erfarenhet.