Särskilt många timmars sömn under valnatten fick inte Jacob Högfeldt. Efter valvakan ägnade han ett par timmar åt att plocka ner valaffischer i ett nattdimmigt Stallarholmen och svara på lyckönskningsmeddelanden.
– Sedan vaknade min lilla dotter klockan fem, säger han.
Ändå skiner Jacob Högfeldt ikapp med solen när tidningen träffar honom utanför kommunhuset på måndagsförmiddagen. Även om resultatet inte blir helt fastställt förrän under onsdagen verkar det som att Strängnäsmoderaterna gjorde bättre ifrån sig än alla sina kolleger i Sörmland.
Men trots att Jacob Högfeldts moderater kammade hem fler röster, blev största parti och ser ut att få två nya mandat i kommunfullmäktige, är partiet långt ifrån en egen majoritet. Den första utmaningen för Jacob Högfeldt blir därför att sy ihop den konstellation som ska styra kommunen.
Frågan på allas läppar är därför förstås; vilka andra partier vill Moderaterna samarbeta med? Något rakt besked får tidningen inte. Men Jacob Högfeldt är tydlig med vad han vill.
– Som jag har sagt förut är min absoluta ambition en borgerlig majoritet. Det är vad väljarna har visat att de vill.
Moderaterna kommer att samarbeta med andra partier. Samtal med representanter för andra partier fördes redan under natten till måndag, berättar Jacob Högfeldt. Han vill inte säga med vem eller vilka, men det är tydligt vilken sida om blockgränsen han riktar sig mot.
– Jag tror att de andra borgerliga partierna är redo för samarbete.
Att Centerpartiet och Folkpartiet inte har spelat i samma lag som Moderaterna under den senaste mandatperioden är inget som Jacob Högfeldt ser som något hinder för samtal.
– Vi ska inte blicka bakåt. Nu måste vi se till uppgiften, att styra den här kommunen på ett så bra sätt som möjligt, säger han.
Vilka positioner eller titlar som kan bli del av en uppgörelse vill Jacob Högfeldt inte kommentera, inte heller hur många kommunalråd det kan tänkas bli. Däremot är han tydlig med att han har siktet inställt på rollen som kommunstyrelsens ordförande. Att göra som Socialdemokraterna gjorde efter förra valet, och upplåta den rollen till ett av de mindre samarbetspartierna, tror Jacob Högfeldt inte blir aktuellt.
– Väljarna har gett sitt tydliga besked. Centerpartiet har backat. Moderaterna har ökat.
Men även om han bestämmer sig för att göra en lokalversion av den borgerliga alliansen, med M, FP, C och KD, kommer mandaten inte att räcka till en majoritet, som det ser ut just nu. Inte ens om Jacob Högfeldt släpper med det lokala Strängnäspartiet på tåget.
Kommer du att göra som Stefan Lövfen och sträcka ut handen till partierna på andra sidan blockgränsen?
– Väljarna vill ha ett borgerligt styre. Ett samarbete med S är inte mitt förstahandsval, eller andrahandsval. Men vi ska styra kommunen på ett bra sätt, det är det viktiga.
Det finns också ett parti som är helt uteslutet från eventuella samarbeten, nämligen Sverigedemokraterna.
Är det rätt att utestänga ett parti som fått elva procent av väljarnas röster?
– Vår utmaning blir att svara på de frågor som gör att vissa missnöjesröstar. Vi är redan på rätt väg, det är inte lika många i Strängnäs kommun som i riket som har röstat på dem.
Med Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna strukna från listan över potentiella samarbeten saknas det fortfarande några mandat. Men Jacob Högfeldt menar att det kanske inte krävs en majoritet. Han tror att politiken håller på att förändras, på riksnivå men även lokalt, och att politikerna måste vara lyhörda för den förändringen.
– Det kan bli ett minoritetsstyre, och det kan vara en utveckling som Strängnäs mår bra av. Då krävs det ordentlig förankring av beslut och att fler blir delaktiga i processen, säger han.
Han tror inte att det är en bättre lösning att samla ihop tillräckligt många partier för att nå majoritet.
– Det krävs ett stabilt samarbete. Om det inte redan från början upplevs som långsiktigt går det inte. Strängnäs mår inte bra av spruckna allianser.
Men innebär inte ett minoritetsstyre att SD får mer inflytande, som du ville motverka?
– Det får du fråga de andra partierna om. En minoritet behöver inte nödvändigtvis bli svagare, så länge partierna är överens om att det är så vi jobbar.
När det gäller Fyrklöverns valutspel om Svenska hem arena planerar Jacob Högfeldt att lägga i handbromsen.
– Det är ett ärende som den nya majoriteten måste få full insikt i innan det fattas ett beslut.
Han tycker inte att det är genomtänkt att komma med ett sådant förslag två dagar innan ett val, utan menar att det är någonting som måste beredas under lång tid.
Men vore det inte bra om det kunde komma ett snabbt beslut om det här?
– Mycket möjligt, men vi kommer inte att medverka till en affär som vi inte ser helheten i.