I år har Kulturskolan i Strängnäs drygt 700 elever som sjunger och spelar för någon av skolans 16 lärare. 64 av dem går i nian och av dem kommer 12, eller närmare 20 procent, att fortsätta på något av landets musikgymnasier i höst.
– Och det är ganska anmärkningsvärt för en kommun av Strängnäs storlek, säger rektorn Agneta Klingberg stolt.
Hon har tidigare varit verksam i Nacka, som har tre gånger så många elever i sin kulturskola.
Flera förklaringar
– Där var det bara några stycken varje år som fortsatte på musikgymnasium, så därför reagerade vi när det var så många här i Strängnäs.
Agneta Klingberg har flera förklaringar till att Kulturskolan är så framgångsrik. Bland annat får eleverna tidigt börja spela i olika ensembler och sjunga i kör, något som är viktigt vid de ofta ganska avancerade inträdesproven till gymnasierna.
Den teoretiska utbildningen vid Kulturskolan är också en viktig faktor.
– Eleverna får en både bred och djup utbildning. En annan framgångsnyckel är vår småskalighet, att vi har allt samlat på ett ställe. Det gör att eleverna träffar kompisar med samma intresse och att lärarna lär känna varandras elever, säger Agneta Klingberg.
Också eleverna på Kulturskolan prisar utbildningen och inte minst lärarna. Vi träffade sex av de tolv nior som blivit antagna till ett musikgymnasium till hösten och alla ger skolan en stor del i deras musikaliska utveckling.
Lärt sig noter
– Jag har fått ut mycket av Kulturskolan och bland annat lärt mig läsa noter här, säger till exempel Malva Lardén, som ska plugga sång på Stockholms estetiska gymnasium i höst.
Om lärarna säger eleverna så här.
– De är sjukt bra!