– Nästan hälften av de röstberättigade har förtidsröstat i år, säger Karl-Arne Ahlqvist.
Det är en ökning med 2 500 personer jämfört med förra valets cirka 10 000 personer som valde att förtidsrösta.
– Det är jättemycket. Folk vill bestämma själva över sin tid och gå och rösta när det passar dem. Men att man väljer att förtidsrösta så nära som dagen innan är konstigt, konstaterar Karl-Arne Ahlqvist och berättar att köerna var ganska långa såväl fredag som lördag vid kommunhuset i Strängnäs.
De som förtidsröstat har chansen att ändra sig på valdagen och göra en så kallad ångerröstning, men hur många det var som valde detta alternativ i år syns först när röstlängderna gås igenom.
– Men det är fler som har ångerröstat än vid förra valet. Kanske påverkas man av slutdebatterna i media och ändrar sig, säger Ahlqvist men förtydligar att rösten man lägger på valdagen inte går att ångra.
Bland annat tack vare att så många har förtidsröstat gick valdagen lugnt till i kommunen, Karl-Arne Ahlqvist har bara en enda incident att anmäla.
– Det var någon som tyckte att det var väldigt dumt att man kunde välja att bara vika in fliken på kuvertet istället för att klistra igen det.
Totalt finns det i kommunen cirka 28 000 röstberättigade till riksdag och 29 500 till kommun och region. Valdeltagandet var 85 procent vid valet 2018 och prognosen för i år visar på ungefär samma siffra.