Varierad agenda när skolpolitikerna sammanträder

Nästa möte i barn- och utbildningsnämnden handlar om bland annat ogiltig frånvaro och missade statsbidrag.

Strängnäs2016-11-23 17:35

Barn- och utbildningsnämndens ledamöter förbereder sig för sitt novembersammanträde, som äger rum i kommunhuset tisdagen den 29 november.

En av punkterna på dagordningen är den ekonomiska rapport som återkommer varje månad. Av den framgår att nämnden räknar med ett 12 miljoner kronor stort överskott som resultat vid årets slut. Att inte hela budgeten för tilläggsbelopp – det bidrag som skolor kan ansöka om för elever som behöver extraordinära stödinsatser – beräknas gå åt, är en bidragande faktor till det positiva resultatet.

En rapport om bland annat elevers frånvaro ska tas upp. I den står det att kommunens niondeklassare som kollektiv hade fem procent ogiltig frånvaro under perioden februari–juni 2016. I grundskolans alla årskurser uppgick den till sammanlagt en procent under samma period. På Thomasgymnasiet hade eleverna 4,5 procents ogiltig frånvaro under läsåret 2015/2016.

Skolpolitikerna ska också avge svar till kommunrevisorerna. De befarar att det finns en risk att Strängnäs kommun har missat att ansöka om statliga bidrag för flyktingmottagandet. Hur stora de eventuella belopp som kommunen kan ha gått miste om vet inte revisorerna, men bedömningen är att de kan vara betydande. En slutsats i den granskning som revisorerna låtit göra, är att det saknas ett samlat ansvar för ansökningarna inom kommunen. Av det svar som barn- och utbildningsnämnden väntas avge framgår att rutinerna ska förbättras. En statsbidragscontroller är exempelvis på väg att anställas, och utbildningskontoret ska tillsammans med socialkontoret bilda en samverkansgrupp för att skapa en bättre helhet kring ansökningarna.

En så kallad motion, ett politiskt förslag, ska också tas upp. Kristdemokraterna Pia Steensland och Catharina De Geer vill att kommunen inför daglig fysisk aktivitet i skolan. Duon hänvisar till det så kallade Bunkefloprojektet, som påvisade ett samband mellan mer fysisk aktivitet och förbättrade skolresultat. Men motionen ser inte ut att vinna gehör hos majoriteten i barn- och utbildningsnämnden. Motiveringen är att skolorna i Strängnäs kommun redan arbetar aktivt med de frågor som lyfts fram i förslaget. Strängnäs kommuns skolor har två timmar idrott och hälsa mer i veckan än lagen kräver, och flera skolor erbjuder möjligheten till mer rörelse inom elevens val.

En viktig informationspunkt på dagordningen det skolutvecklingsprogram som ska tas fram för perioden 2017–2023. Detta finns det inga handlingar om, utan utbildningschef Tony Lööw ska berätta om arbetet med programmet på sammanträdet.

Tisdagens möte börjar klockan 18.00 och är öppet för allmänheten. Här finns möteshandlingarna att ta del av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!