Värmeverk kan få utländska ägare – "Inga prishöjningar"

Solör bioenergi fjärrvärme föreslås som köpare av 80 procent av Sevabs fjärrvärmerörelse. Företaget är sedan länge etablerat på den svenska energimarknaden. Ägarna består av norrmän, amerikaner – och svenska pensionssparare.

Politikerna i Strängnäs kommunfullmäktige ska fatta beslut om en eventuell försäljning den 30 augusti.

Politikerna i Strängnäs kommunfullmäktige ska fatta beslut om en eventuell försäljning den 30 augusti.

Foto: Sandra Nordin

Strängnäs2021-06-23 13:01

Nyheten presenterades på en pressträff med Strängnäs kommunföretag AB:s styrelse på onsdagen. Förslaget som nu ligger på bordet är att kommunen säljer 80 procent av fjärrvärmerörelsen till Solör medan man fortsätter äga 20 procent.

– Den samlade bedömningen är att det här förslaget är det mest gynnsamma för Strängnäs kommunkoncern, ur både ett bolags- och affärsmässigt perspektiv, men även ur ett kundperspektiv, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Solörs bud för 80 procent av verksamheten landade på 1,2 miljarder kronor.

– Det är på en mycket konkurrenskraftig nivå och jag tror också att marknaden kommer att se det som ett bra bud, säger Jacob Högfeldt.

Solör finns i dag i 65 svenska kommuner och äger fjärrvärmeanläggningar i bland annat Flen, Gnesta och Malmköping. Bolaget ägs i dag till 50 procent av norska energibolaget Nordic infrastructure AG och till 25 procent av amerikanska Highview finance holding, som förvaltar amerikanska pensioner. 

undefined
Beslutet om Sevabs fjärrvärme fattas den 30 augusti.

Vilken betydelse har det för er att den här kandidaten har utländska ägare?

– Vår bild är att de norska industriella ägarna är inne i detta över tid och att de inte har någon exit-horisont. Den amerikanska ägaren är också en långsiktig ägare, säger Jacob Högfeldt.

Återstående 25 procent i Solör ägs av Polhem infra, ett företag som i sin tur ägs av de statliga pensionsförvaltarna första, tredje och fjärde AP-fonden. Polhem kommer att öka sitt ägande i Solör framöver, enligt Oscar Backman, investeringschef på Polhem infra.

– Vårt huvuduppdrag är att svenska pensioner får en säker avkastning och att vi förvaltar kapitalet på ett långsiktigt och hållbart sätt. Det är en vision som jag känner att vi delar med Solörs huvudägare, säger han.

Jacob Högfeldt säger att Polhems ägande är viktigt för kommunen.

– Deras närvaro har varit en viktig faktor för långsiktigheten och tryggheten.

Jacob Högfeldt kan fortfarande inte säga hur många eller vilka andra erbjudanden som sorterats bort under processen.

– Det har varit bra aktörer, både industriella och finansiella. Jag känner mig trygg i att vi landat i ett mycket bra och konkurrenskraftigt erbjudande för politiken att ta ställning till.

Enligt såväl Solör som SKFAB ska inte kundernas fjärrvärmetaxa påverkas av det potentiella ägarbytet.

Vilka garantier har ni fått för det, Jacob Högfeldt?

– Vi har en tioårig affärsplan som pekar på realt oförändrade fjärrvärmepriser. Vi har också ett avtal om ett eventuellt aktieägartillskott som ger det nya fjärrvärmebolaget en finansiell stabilitet. Min uppfattning är att detta paket skapar mycket goda förutsättningar för att man ska känna sig trygg som fjärrvärmekund.

undefined
Solör finns i dag i 65 svenska kommuner och äger fjärrvärmeanläggningar i bland annat Flen, Gnesta och Malmköping.

Anders Pettersson är vd för Solör.

– Affärsplanen innehåller en priskurva som ligger i nivå med inflationen. Det är klart att det finns ventiler om saker faller isär, men vi ser inga prishöjningar framöver, säger han.

Om det blir ett ja från politikerna blir värmeverket i Strängnäs ett av Solörs större svenska förvärv.

– Jag tycker att det är otroligt spännande. Vi har lärt oss mycket om hur Strängnäs kommun tänker och vad de tycker är viktigt. Vi har skapat en väldigt bra plattform för detta. 

Anders Pettersson välkomnar också att Strängnäs kommun vill stanna kvar som delägare.

– Det är viktigt att ha en bra relation till den största kunden, säger han.

Solör fjärrvärme

Kandidaten har lång erfarenhet av fjärrvärme och ånga. I dag finns bolaget på 165 platser i framförallt Sverige och Norge. Solör äger fjärrvärmeanläggningar i 65 svenska kommuner och har omkring 200 000 kunder. 

Bolaget grundades i Norge, men har nu säte i Sverige. Det ägs till 50 procent av norska Nordic infrastructure AG, 25 procent av amerikanska Highview finance och till 25 procent av svenska pensionssparare genom Polhem Infra.

Politikerna i kommunfullmäktige ska fatta beslutet den 30 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!