Arrangörerna har beskrivit att de står med tomma fickor utan något material, efter den stora branden i Vasaloppets centrallager i Mora förra veckan. Men nu står det klart att målgångsportalen förvarades utanför förrådet.
Det är glädjande nyheter för Torbjörn Pettersson, eventchef för Hemmavasan. Portalen ingår nämligen i planerna för de motions- och tävlingslopp i löpning som ska genomföras i Strängnäs den 6 juni 2023, 500 år efter att Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs
– Det var skönt att höra, säger han som hittills inte fått några tydliga besked.
En del rödmålade staket skulle också tas med från Mora till Strängnäs, berättar Torbjörn Pettersson. Av medieuppgifter framgår att just staket hör till de saker som blev lågornas rov, men det är oklart om något klarat sig.
Camilla Sandy Swarén, pressansvarig vid Vasaloppets kansli, säger att hon och hennes kolleger just nu inventerar och listar alla föremål som förvarats i förrådet.
– Eftersom Hemmavasan inte är förrän i juni ser vi inte att vi kommer ha några problem att hinna få ordning på allt som vi hade planerat till dess, säger hon – och Torbjörn Pettersson är inne på samma linje:
– Just nu sitter vi lugnt i båten och ser vad som händer med allt. De har sina tävlingar om tre månader och vi har våra tävlingar ytterligare tre månader efter det.
Den aktuella portalen är en kopia av den som sedan 1986 haft en permanent plats vid Vasaloppets hus och Anders Zorns staty över Gustav Vasa. Kopian byggdes i samband med att målgången inför 2021 års Vasalopp flyttades. Denna portal är portabel. Medaljerna delas dock fortfarande ut vid den ursprungliga målgången, där portalen står framme året runt.
Mellan de röda träpelarna vid Vasaloppets hus hänger en emaljerad plåt med de numera bevingade orden "I fäders spår för framtids segrar". Det är en modernisering av den väv som spändes upp mellan pelarna 1923, när det andra Vasaloppet genom tiderna genomfördes. Denna väv, med originalstavningen "I fädrens spår för framtids segrar", gick förlorad i branden.
– Det målskynket användes inte längre uppe i Mora utan var ett museiföremål som förvarades där i förrådet. Vi såg det själva när vi var uppe och hälsade på, säger Torbjörn Pettersson.