För sjunde gången delas New Generationpriset ut av Föreningen Vatten, en rikstäckande organisation som verkar för en god vattenmiljö. Årets pristagare är Lovisa Björnsdotter, till vardags processingenjör på Strängnäs reningsverk.
– Det känns ärofyllt, säger Lovisa, som främst får utmärkelsen för sitt jobb med att vidareutveckla biofilmsprocessen på reningsverkets kväverening.
Bärmaterialet slets ner
Ett arbete som tog sin början för två och ett halvt år sedan. Allt fler avlopp anslöts till reningsverket som behövde få ökad kapacitet. Ett annat problem var att bärmaterialet, hundratals kubikmeter av små plastpluttar som de renande bakterierna klumpar fast sig vid, slets ner.
– Man kan jämföra de med makaroner som kokar. De slets ner mot varandra och mot bassängväggarna. Sedan fastnade de i utloppet och bassängerna svämmade över, förklarar Lovisa.
Genom att göra om vattencirkulationen i bassängen och klä den med glatt plåt lyckades Lovisa och hennes medarbetare göra så att bärmaterialet håller mycket längre.
Mer hållbart
Samtidigt bytte man ut en del av de makaronliknande ”plastpluttarna”, mot en större modell, mer lika runda ihåliga potatischips. På dem fastnar fler bakterier och en större mängd vatten kan renas.
– Det blir mer hållbart ur både ekonomisk och miljösynpunkt. Vi slipper byta ut materialet vart femte år och fler enskilda avlopp kan anslutas till reningsverket, säger Lovisa.
Ursprungligen kommer Lovisa Björnsdotter från Alingsås och är utbildad civilingenjör i kemi. Det var på ett reningsverk i Göteborg som hon först fastnade för branschen. I Strängnäs har hon jobbat sedan 2007.
– Jobbet känns betydelsefullt. Alla behöver rent vatten. Dessutom är det kul att jobba i det offentliga, i stället för på ett privat företag. Det finns inga hemliga recept utan vi hjälper varandra reningsverken emellan, säger hon.
New Generationpriset delas officiellt ut under VA-mässan i Älvsjö i september. Det består, förutom av ära och diplom, av 10 000 kronor i resestipendium.
– Det blir en resa i fortbildningssyfte. Till något reningsverk kanske, säger Lovisa Björnsdotter.