Vattnet blir dyrare – för att modernisera VA-systemet

Strängnäs växer och med det ökar också mängden kiss och bajs som hamnar i kommunens avloppsledningar. En stor utmaning, som kräver rejäla investeringar och en höjd VA-taxa.

Vattenreningsverket i Mariefred ska läggas ner. Bajsvattnet ska i stället ledas om till Strängnäs.

Vattenreningsverket i Mariefred ska läggas ner. Bajsvattnet ska i stället ledas om till Strängnäs.

Foto: Ruben Fransholm/Arkiv

Strängnäs2020-11-03 06:43

Strängnäs vatten- och avloppssystem behöver uppgraderas. Kostnaden på 300–350 miljoner kronor ska finansieras genom höjningar av VA-taxan.

– Förslaget till nästa år, som inte är antaget ännu, är en höjning på 3,5 procent. De kommande 5–6 åren kommer taxan sedan att höjas med i snitt 8 procent årligen, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på Sevab.

undefined
Admir Ibrisevic, VA-chef på Sevab, förutspår att taxan kommer att behöva höjas med 8 procent varje år.

I dag betalar ägarna av en normalvilla i Strängnäs i snitt 684 kronor per månad för vatten och avlopp. Enligt den förutspådda höjningen skulle den siffran stiga till 1 035 kronor per månad 2026.

Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, ser investeringen som en "hållbarhetsfråga".

– Ytterst så handlar det om att säkra möjligheten att ha ett bra vatten i Mälaren över tid och att kunna ha en positiv tillväxt i Strängnäs kommun. Jag tror att alla vi som bor här känner och ser att vi behöver vårda vårt Mälarvatten.

undefined
Enligt Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, behövs VA-taxehöjningen för att säkra vattenkvalitén i Mälaren.

Enligt Admir Ibrisevic är det framför allt reningsverken som behöver anpassas till framtida behov. Befolkningen i kommunen förutspås växa. Samtidigt ökar kraven på reningen.

För att klara av det byggs reningsverket i Strängnäs ut – samtidigt som reningsverket i Mariefred läggs ner senast 2026. Bajsvattnet därifrån ska i stället ledas till Strängnäs.

Det kan låta kontraproduktivt, men enligt Admir Ibrisevic blir det då lättare att uppfylla kraven som ställs på reningen:

– En analys som gjordes för flera år sedan kom fram till att det blir dyrare om man behöver uppdatera båda reningsverken till nya krav.

I dagsläget renar avloppsverken vattnet från fosfor, kväve och organisk material. Men nya krav lär ställas på reningen i framtiden, enligt Admir Ibrisevic.

– Historiskt har man inte haft krav för att få bort till exempel läkemedelsrester, men i takt med att man vet alltmer om deras miljöeffekter så är det någonting som kommer att komma.

Enligt Naturvårdsverkets hemsida är effekterna av läkemedel som släpps ut i naturen inte helt utforskade ännu. Men flera av dem kan ha allvarliga konsekvenser för djur och folkhälsan.

Därför utreder Sevab just nu hur avloppsvattnet skulle kunna renas från läkemedelsrester.

Även kraven på den befintliga reningen av fosfor, kväve och organisk material håller på att höjas. Reningsverket i Strängnäs är ganska gammalt och har därför länge haft lägre krav än vad som sätts på nybyggda reningsverk.

undefined
Reningsverket i Strängnäs ska uppgraderas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!