I december 2017 stod det nya gymnastikhallen på Larslunda IP färdig. Efter många år flyttades verksamheten från Thomashallen och föreningen drog i gång vårterminen med glädje under början på 2018.
Sedan dess har intresset för truppgymnastik exploderat i Strängnäs kommun. I dag delar Strängnäs GF hallen med tre andra truppgymnastikföreningar i kommunen. Detta gör det svårt för alla gymnaster och ledare att få plats.
– Vi pusslar och pusslar för att få hallen att räcka till, säger Malin Paulsson, Strängnäs GFs sekreterare och kanslist.
Fördelningen av träningstider för de fyra föreningarna görs av Strängnäs kommun och baseras procentuellt på föreningens storlek. Eftersom truppgymnastik kräver redskap måste också hallen ha utrymme för det.
Inom truppgymnastik tränar och tävlar man i tre grenar, fristående, tumbling och trampett. För att kunna genomföra de olika momenten krävs yta för rörelse, ansats och landning.
– En lösning hade varit att de yngre trupperna tränar i en annan välutrustad hall, men vi har inte de möjligheterna heller. Det finns ingen annan hall att ha redskap i, säger Fanny Mossberg, ordförande i Strängnäs GF.
Malin Paulsson fortsätter:
– Vi kan inte ens ha alla tre redskap igång samtidigt i hallen nu, säger hon.
Under våren har föreningen ibland varit tvungen att ha upp emot 120 barn och ledare i hallen samtidigt.
I höst kommer situationen att bli ännu mer akut.
Då flyttar den så kallade "truppskolan" med barn i sexårsåldern, från träningar i Vasaskolans gymnastiksal till Larslundahallen.
– Vi kommer att göra vårt allra bästa men vi ser extrema utmaningar just nu med att få tiderna att räcka till, säger Malin Paulsson.
Trots att gymnastikhallen i Larslunda bara har varit i bruk i drygt fem år, ser Fanny Mossberg och Malin Paulsson att den bästa lösningen vore att det byggs en ny större hall eller görs en utbyggnad av den befintliga.
När det blev klart att Strängnäs kommun skulle få en ny gymnastikhall med redskap på plats såg planen annorlunda ut mot hur det faktiskt blev. Man tvingades dra ner på hallens storlek och läktare prioriterades bort när budgeten skars ner.
Kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt, (M), berättar att nedskärningarna hade med ekonomin att göra.
– När hallen byggdes hade inte Strängnäs kommun den ekonomiska styrkan som vi har i dag, säger han.
Att truppgymnastiken är så pass populär tycker Jacob Högfeldt är positivt för kommunen. Tanken är att det i augusti 2025 ska stå ytterligare två hallar klara i det nyligen påbörjade sporthallsbygget på Larslunda IP.
– Där hoppas jag vi kan hitta former för att fler ska kunna utöva sin idrott, säger Jacob Högfeldt.
Han säger även att kommunen i framtiden troligtvis kommer att behöva komplettera med ytterligare hallar i den östra delen av kommunen. Men detta finns det i nuläget inga konkreta planer för.
Fanny Mossberg och Malin Paulsson berättar att platsbristen inte bara påverkar träningarna negativt. Även den sociala delen av sporten har förändrats sedan flytten till Larslundhallen gjordes.
När Strängnäs GF:s verksamhet bedrevs i Thomashallen hade möjlighet att bjuda in en publik. Då hölls det enligt tradition en årlig julshow i slutet på höstterminen. Gymnasterna visade då upp gymnastik och dans för vänner, nära och kära.
Sedan Strängnäs GF började träna i Larslundahallen har det inte funnits möjlighet att har julshower eller liknande för föräldrar och anhöriga.
– Vi inte kunnat anordna några stora uppvisningar eller tävlingar alls, säger Malin Paulsson.
Fanny Mossberg fortsätter:
– Vi har ingen läktare här så vi kan inte hålla det här, säger hon.
Både Fanny Mossberg och Malin Paulsson menar att föreningsgemenskapen har försvunnit tillsammans med julshowerna. Nu får de hitta andra sätt att skapa gemenskap mellan grupper och ledare. Utöver det gör bristen av plats och läktare det dessutom omöjligt att anordna tävlingar.
– Vi saknar det väldigt mycket, säger Malin Paulsson.