För femte gången hålls på Multeum en hel dag till äpplets ära. Flera sakkunniga deltar, som Henrik Elmberg, Anita Andersson och medlemmar ur Hemträdgårdsföreningen.
– Ta med dig dina äpplen och få dem bedömda. Av experterna får du reda på vilka sorter som växer i din trädgård, förklarar Christina Nilsson Löw, ordförande i Hemträdgårdsföreningen.
Måste vara eget recept
Den som vill lämna in sitt bidrag i äppelkaketävlingen bör göra det tillsammans med namn, telefonnummer och recept i ett slutet kuvert.
– Vi accepterar inte att man bara slänger ihop en kaka efter ett recept ur en kokbok. Det måste vara ditt eget recept, påpekar Christina Nilsson Löw.
Juryn består av kommunalrådet Jens Persson, Anna-Lena Bergström från Sörmlands museum samt Jenny Plantin och Maria Hofling från Eskilstuna-Kurirens helgmagasin Evelina liksom en representant från bagerinäringen. Besökarna har möjlighet att se juryns provsmakning och efter tävlingen även få smaka på bidragen.
Oranier favoriten
Själv är Christina Nilsson Löw tokig i äpplen. Favoriten är Oranier, en syrlig sort med visst tuggmotstånd. Men det är inte alltid den som återfinns i hennes äppelkakor som förutom äpplen enbart består av en mördeg.
– Vitsen med äppeldagen är att skapa ett intresse för hemträdgården och allt runt omkring. Det hör till vår verksamhet att informera om äpplen, anser Christina Nilsson Löw.
Äpplet har en lång tradition i Sverige. Inte minst i Sörmland med äppelsorter som Åkerö och Säfstaholm. I dag får svenska äpplen en allt sämre roll då de utländska sorterna har visat sig vara mer hållbara.
– Synd att vi inte klarar av hanteringen av de svenska äpplena, påpekar Christina Nilsson Löw.
Skatt som måste bevaras
I sin egen trädgård har hon bland annat ett litet familjeträd med sorter som Katja, Aroma och Signe Tillisch. Det vårdar hon ömt.
– Äpplen är en skatt som ska bevaras. menar hon.