Frågan har dykt upp då och då bland personalen på Vårdcentralen Strängnäs och när frågan blev aktuell igen förra året var personalen rörande överens. Nu har drygt 50 anställda genomgått en normkritisk utbildning i RFSL:s regi. Det började i april förra året med några intensiva utbildningstillfällen. Sedan har en arbetsgrupp bestående av flera yrkesgrupper, vilket också inkluderar Familjecentralen, träffats regelbundet.
– Vi ville få en ökad kunskap och vi vill bemöta alla på ett bra sätt, säger sjukgymnasten Lotta Fogelberg.
Det handlar om att vända och vrida på sina fördomar. Vem ser man framför sig när man till exempel tänker på en person? Många ser en medelålders vit man utan rörelsehinder.
– Vi har gått igenom vad vi har för lokaler, vad vi har för tidningar i väntrummet, vad vi har för dokument, säger klinikadministratör Pia Vestergaard.
– Det handlar om vad vi använder för språk, säger verksamhetschef Ann-Charlotte Sjöviker Larsson.
På många offentliga institutioner används könstypiska symboler på toaletter för män och kvinnor. Symbolerna är inte inkluderande så de finns inte på Vårdcentralen Strängnäs, men detta hade man redan tänkt på tidigare.
– På blanketter får man ofta kryssa i om man är man eller kvinna. Det har vi bytt ut till ett sträck och så får man fylla i själv, säger läkare Miriam Hellman Ben-Neji.
På insidan av toalettdörrarna finns visitkort med telefonnummer till stödjande institutioner om man till exempel lever i missbruk eller är utsatt för våld i hemmet. På kallelser, informationsskärmar och på hemsidan kommer det också att framgå att vårdcentralen är hbt-certifierad.
– I ett bemötande av en patient är det så lätt att fråga om vederbörande lever med en man eller kvinna. Att i stället fråga om personen lever tillsammans med någon är ett mer könsneutralt språk. Man blir mer lyhörd och alla känner sig också mer respekterade, säger Lotta Fogelberg.