Strängnäs kommuns projekt föreningsmatchning har funnits i några år.
– Vårt mål är att placera rätt person med rätt intresse. Personerna lär sig svenska och bygger kontaktnät. Där har vi tänkt att vi behöver fler lokala aktörer som kan bära konceptet, säger Sermon Shaba.
Föreningsmatchningen samarbetar bland annat med Sörmlandsidrotten och Studiefrämjandet och, på sista tiden, Starka händer. Nu tillkommer Starka händers kvinnogrupp.
Sermon Shaba ser stora fördelar med att inte bara matcha individer med föreningar utan nu också föreningar med föreningar.
– Slår man ihop två föreningar som samarbetar får de varandras medlemmar. Vi vill gärna att alla föreningar jobbar så här.
Enligt Sermon Shaba är sättet att arbeta med integration på, där föreningar samarbetar med andra föreningar, unikt.
– Jag har jobbat med integration i fler än tio år men aldrig sett att föreningar samarbetar på det här sättet. Jag önskar mig att alla kommuner kan tänka sig att jobba enligt den här modellen där man ger fritiden och föreningslivet rätt roll i integrationen.
– Vi som jobbar med integration i länet träffas och inspirerar varandra och utvecklar integrationsarbete i Sörmland.
Strängnäs kommun har också integrationsverksamheten Språkvän, som går ut på att nyanlända kan få en svensk språkvän, och därigenom få både kunskaper i språk och kontakt med svenskar och det svenska samhället.