Pingsten är en riktig bröllopshelg, men inte bara för sedan länge planerade vigslar. För dem som önskar något enklare finns sedan några år möjlighet till drop-in-vigsel. Såväl borgerligt som kyrkligt.
Några som valde det borgerliga alternativet förra året var Jörgen och Jeanette Everklint som förnyade sina löften efter tio år som gifta.
Hur kommer det sig att ni gjorde det?
– För att påminna oss själva om att vi vill hålla kärleken vid liv, säger Jeanette Everklint som kom med idén för ett år sedan. Hon får medhåll av maken:
– Det är inte lätt alla gånger, så det är bra att påminna sig, säger han och lägger en arm om sin hustru.
Förra bröllopet stod i Ekotemplet 2012. Då var det många gäster, överraskningar och inhyrd räkbåt. Den här gången var det bara paret själva och de två barnen.
– Vi ville göra det till en familjegrej nu, säger Jeanette Everklint.
2012 var inte dottern Dixie född, men 2022 kunde hon vara med.
– Men jag vill ha ett riktigt bröllop med många gäster, konstaterar åttaåringen.
I Jeanettes vigselring finns graveringen "From here to eternity" och samma ord finns också tatuerade på Jörgens underarm.
Men, hur gör man för att få det att hålla i evighet?
– Kommunikation! Och att kramas och ha närhet i vardagen, säger Jeanette Everklint.
– Sen underlättar det ju om man har liknande värderingar och en förståelse för varandras olikheter, säger maken.
För den som likt paret Everklint önskar gifta sig borgerligt finns möjlighet att göra detta med Mälaren som fond, på just ångbåtsbron i Strängnäs på pingstafton, 27 maj klockan 11 till 14. I år är Charlotta Steneskog och Karl Sundström vigselförrättare. Vigseln är gratis och vittnen finns på plats, om man inte vill ta med sig egna.
– Vi vet inte hur många som kommer, men hoppas på 15 par. Förra året hade vi 13, säger Virpi Törnroth, enhetschef på Strängnäs kommun.
I domkyrkan vigdes fem par på drop-in förra året. I år kan man där säga ja till varandra mellan klockan 11 och 15 på pingstafton. Församlingen står för präst och musiker. Minst en i paret måste vara eller bli medlem i Svenska kyrkan.
Trots enkelheten finns det ändå lite att tänka på innan den stora dagen. Glöm till exempel inte att ordna hindersprövning, vilket kan ta lite tid. Om man bara vill förnya sina löften räcker det med att leta fram vigselbeviset och visa upp tillsammans med legitimation.