För ett år sen valde Victor Waldenström att ta steget.
– Jag hade varit föräldraledig ganska länge och haft tid att fundera på vad jag ville göra, egentligen.
Han har pluggat på Handelshögskolan och jobbat med affärsutveckling, små entreprenörsdrivna teknikföretag och bland annat grundat ett it-säkerhetsföretag som krypterade minneskort.
– När jag pluggade i Göteborg jobbade jag extra i en köttdisk i saluhallen och jag har väl alltid haft en längtan tillbaka till det där, till glädjen i att jobba med mat. Man möter människor på ett jäkla roligt sätt, de är glada, ska köpa mat för att dela med vänner.
Victor Waldenström testade att göra korv hemma, han gick en kurs och bestämde sig för att satsa allt på en korvmarknad med stora variationer. Den massproducerade industrikorven som säljs för en spottstyver har dock få likheter med den verksamhet som ligger bakom hans egen.
– Redan när jag fick göra egen korv på kursen blev jag förbluffad över resultatet, den var godare än någon korv jag ätit tidigare. Jag kände väl att det här borde man kunna göra något av.
Produktionen som helt sker i Mariefred är ännu småskalig.
– Jag producerar i snitt 100 kilo korv i veckan. Det innehåller inget annat än kött, kryddor och ibland lite späck. Förutom vilka köttdetaljer man använder är det hållbarhet och hänsynen till djurväldfärd som gör att korven blir lite dyrare. Det finns en efterfrågan och folk väljer alltmer att äta mindre men bättre kött. Jag är själv en typisk flexitarian som gärna mycket veganskt men också äter bra kött, säger han.
Victor Waldenströms företag Frankly Foods är en av de cirka 60 matföretagare som går att besöka under helgens pågående Aptitrunda.
I matvagnen har han sällskap av Jakob Haataja och Przemyslaw "Jacke"Jakobowski. Tanken är att vagnen ska fungera som ett skyltfönster för gourmetkorven som till största del säljs via egen e-handel med hemleverans, samt via Reko-ringar på Facebook.
Försäljningsfokus, förutom Mariefred, ligger på Stockholm och Göteborg, men Victor Waldenström hoppas att kunna växa även i övriga Sörmland och Mälardalen.
– Just nu är det bara jag, min köttkvarn och min korvspruta. Jag hoppas att företaget kan växa, bland annat med rökta och lufttorkade produkter, men någon storskalig industriproduktion är inget som lockar.
Köper du femkronorskorv från Biltema och Ikea?
– Jadå, om nöden kräver det.