Viktiga råden vid ormbett: "Riskerar att bli mer biten"

Huggormar går aldrig till anfall utan orsak, men om man råkar trampa på den kan olyckan vara framme. Då är det viktigt att hantera situationen på rätt sätt.

Huggormen går aldrig till attack utan orsak, oftast handlar det om att människor eller djur råkar trampa på ormen.

Huggormen går aldrig till attack utan orsak, oftast handlar det om att människor eller djur råkar trampa på ormen.

Foto: Cornelius Poppe/TT

Strängnäs2020-07-05 17:17

Många som blir bitna av huggorm är enligt Giftinformationscentralen ofta snabba att försöka hitta ormen och fånga in den efter bettet, men det viktigaste är att du håller dig stilla.

– Vissa tycker det är spännande att jaga efter ormen, men då riskerar man att bli mer biten, säger Christin Edmark, överläkare på Giftinformationscentralen.

Rådet är att snabbt försöka få hjälp och vila kroppsdelen i högläge utan att ta på bettstället. 

– Du ska vara stilla, inte snöra av kroppsdelen eller suga ur giftet. Det ska inte viras något tryckförband runt såret heller. Det finns många huskurer som man inte ska lyssna på, förklarar Christin Edmark. 

Har den bitna inga symptom alls så går det att avvakta med att söka sig till sjukvården, men vid minsta lilla symptom ska man ringa 112. 

– Huggormen har ett extremt potent gift, även om vi tror att det är en snäll orm. Det kan bli väldigt svullet och vandra uppåt bröstkorgen vilket kan ge alla möjliga symptom, säger Christin Edmark.

Vad är det värsta som kan hända vid ett bett?

–  Det finns dödsfall. Framförallt barn som är känsliga och bitna kan få en chock så hjärtat stannar. Men man kan även få hjärtinfarkt. Sedan 1911 har ett 50-tal personer dött av huggormsbett och det senaste var 1996, berättar Christin Edmark.

Om ditt husdjur blir bitet gäller liknade råd som för människor. Om du misstänker att djuret blivit bitet ska du kontakta veterinär även om djuret inte verkar påverkat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!