Vildsvin invaderar bostadsområden – förstör trädgårdar

Ekorrvägen, Björkvägen, Hallonstigen, Svedjevägen och Kantarellstigen – åtskilliga är de gator i Ulvhäll och Finninge som på sistone haft påhälsning av hungriga vildsvin i flock.

Göran Stääf framför komposten som uppsöktes av en vildsvinsfamilj kring midsommar.

Göran Stääf framför komposten som uppsöktes av en vildsvinsfamilj kring midsommar.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2022-06-30 11:47

– Kommunen borde ta sitt ansvar. Varför skjuts inte de här djuren?, undrar Göran Stääf, 76 år, boendes i villa på Ekorrvägen i Ulvhäll.

I veckan tog han kontakt både med kommunen och Strengnäs Tidning. Göran Stääf och hans sambo hade fått nog av påhälsningarna.

– Tre till fem gånger har det varit grisar här på tomten. Vi har grannar några hus bort som råkat ännu värre ut och de tog bild på en familj på sex svin, berättar sambon.

undefined
Vildsvinen har synts till i flera trädgårdar i Ulvhäll och Finninge. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
undefined
Göran Stääf bor på Ekorrvägen i Ulvhäll där vildsvinen varit på frekventa besök. De passade även på att bajsa på stenplattorna.

Huset där hon och Göran Stääf bor ligger vid Kråkberget som är så brant att grisarna måste ha kommit in på tomten en annan väg.

– Från gatan, säger Göran Stääf som sitter i rullstol och därför har svårt att visa oss alla platser där svinen farit fram.

Men med sambons hjälp får vi en guidning.

– Här ser du att de bajsat, säger hon och visar två högar med avföring.

I komposten har det varit grisar på besök, plus att de har trampat ner växtlighet på flera ställen innan de gått vidare till andra "betesmarker" i kvarteret.

– De verkar inte särskilt rädda längre. Två hus härifrån pågick en stor fest på midsommarafton, ändå härjade grisarna på en tomt i närheten, säger Göran Stääf.

undefined
Göran Stääf framför komposten som uppsöktes av en vildsvinsfamilj kring midsommar.

När tidningen kom på besök höll sig inkräktarna borta.

– Så här dags ligger de förmodligen och trycker nånstans, säger sambon som för säkerhets skull tittade bakom buskarna eftersom hon skulle få barnbarn på besök.

– När det finns både hundar och barn i närheten känns det farligt med grisar, säger Göran Stääf.

Någon kilometer därifrån, på Hallonstigen i Finninge, bor Timo Viinikka som har haft stora problem med fyrbenta inkräktare.

undefined
I komposten har grisarna bökat runt i jakt på föda.

– Tre nätter i rad har de förstört odlingar i trädgården. Det går ju inte att odla om man inte sätter upp elstängsel. Vi har aldrig tidigare haft såna problem. Harar och rådjur har man ju alltid haft, men de har inte gjort skada i denna omfattning. Jag hade sju vildsvin inne på tomten härom natten, säger Timo Viinikka och tillägger:

– De är ju inte speciellt skygga längre. De gömmer sig i skogsdungarna som är fulla med sly och på oklippta grönytor. 

Vid 22-tiden i måndags blev en annan familj i Finninge vittne till hur vildsvin tog sig ner mellan Kantarellstigen och Murkelstigen:

"Över tio stycken både stora och små, och de passerade cirka tio meter från uterummet där vi satt och fikade. De fortsatte över Murkelstigen ner mot skolan", skrev Ulf Tengbrand i ett Facebook-inlägg.

Och det finns fler färska rapporter från både Ulvhäll och Finninge.

undefined
Kristina Svinhufvud, Strängnäs kommun: "Vi får just nu flera samtal i veckan om vildsvin."

Kristina Svinhufvud, skyddsjaktssamordnare på Strängnäs kommun, säger så här:

– Just nu får vi flera samtal varje vecka om vildsvin, främst från bostadsområden nära Stadsskogen.

Finns det några goda råd till invånarna?

– Att prata ihop sig med varandra, inte lägga öppna komposter, hägna ute viltet från sin odling, samt när det är säsong; hålla rent under fågelbord samt plocka fallfrukt.

Folk börjar efterlysa kommunjägare nu, vad är din kommentar?

– Det är fritt fram att som fastighetsägare anlita en jägare, det vill säga någon med jägarexamen, vapenlicens och – om det krävs – skottlossningstillstånd inom tätbebyggt område. Som fastighetsägare har du i grunden jakträtt på din fastighet. På kommunen jobbar vi också med jakträtt där den kommunala marken inom tätbebyggt område hanteras av teknik- och servicekontoret och där vi anlitar kommunjägare för att bland annat bedriva jakt på gäss vid allmänna badplatser.

Det här är vildsvin

Vikt: 80–225 kg
Längd: 150–180 cm, galt
Könsmognad: Vid ett års ålder
Parningstid: Oktober–januari
Dräktighetstid: 16–20 veckor
Antal ungar: Oftast 5–6
Medellivslängd: 10 år
Äter: Både djur och växter, dock främst växter
Utbredning i Sverige: Södra och mellersta Sverige

Källa: Skansen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!